Pages

Tuesday, April 13, 2010

SEKALI GUA TERINGAT DER...

           Di keheningan malam yang memboringkan ni, tiba2 aku teringat plak masa kecik2 dulu...zaman aku kecik2 dulu langsung berbeza dengan zaman budak2 sekarang. Masa dulu2, balik je skolah terus cari lastik dan g melastik burung dalam hutan. petang2 plak main dekcok ( teng teng), nusuk ( sorok2) , berambat duduk, berambat patung, polis sentri, main gasing.. time kemarau plak main wau / layang2.... masa rehat kat skolah main berebut tiang. time cikgu takde dalam klas main lawan pemadam.. pemadam sape kena tindih maka akan dirampas... sape yg menang, banyaklah stok pemadam yang dimiliki. pemadam plak lawa2..ada gambar power ranger, superman, batman, doraemon. kalu dok kat rumah, selalunya main brick game.. bertanding sape point paling tinggi. kalo x pon main video game.. mario bross, soccer, pacman, contra...
          bab makanan plak, petang2 suka kutip buah kemunting, buah kekut, buah jettik. ada lagi chikedis (keropok segera), air botol cap ayam.30sen je sebotol..kadang2 masuk kebun getah nak cari buah getah. lepas tu main berlaga buah getah. nk main kotor, siap korek buah getah lepas tu titis lilin dalam tu... musim banjir paling adventure... siap cari buluh/ batang pisang pastu pakat buat rakit. best gile...
          kalu rancangan TV, semua berkumpul sebab nak tengok criter maskman, flashman, power ranger, ultraman.. paling best ultraman kids..crite tu biasa start petang, time tu pulak ustaz datang nk ajar mengaji al-Quran. haish~ berebut nk abis awal sebab nak tengok criter kartun.. hari sabtu ngan ahad plak criter Dragon Ball. kadang2 ponteng skolah ari ahad sebab tak nak miss  criter Dragon Ball..
         Time nak g skolah waktu pagi, naik basikal BMX.. macam2 kaler ada kat basikal.. siap bertanding basikap sape paling cantik.. sebelum sampai sekolah, beli nasi lemak dulu.. sebungkus 30sen.siap ada telur kena potong 4...memang best..
          Bila tengok budak sekarang ni, rasa2nya mereka ni memang dh x merasa nikmat tu semua.. g skolah naik motor. balik skolah ngadap komputer.. x pon main PS, X-box.... jangankan nak kenal buah kekut atau merasa panjat pokok jambu, buah getah bahkan pokok getah pon x kenal kot... yang lebih menyedihkan, budak2 sekarang kecik2 pon dah pandai isap rokok, tgk benda2 porno...  ADUH... mengapa semua ini berlaku? bagaimana la nasib budak2 ni dimasa akan datang... Terfikir dalam benakku, masih adakah budak2 zaman sekarang yg masih merasai apa yang aku lalui masa kecik dulu....
    

1 Orang mengumpat:

Pak Ngah said...

hahaha.. lama dh x main dekcok.