Pages

Thursday, December 31, 2009

Hepi New Year

akhirnya, tertutuplah tirai 2009 yang bagi aku tahun yang tak berapa best kerana banyak sangat masalah. dengan bermulanya tahun 2010 , aku harap dapat jauhkan diri dari segala suwey dan semoga hidup aku bertambah ceria dan gumbira :)
mulakan tahun baru ni dengan azam yang baru biarpun azam tahun lepas pon x ta kemana akhirnya. kurang2 ada niat untuk wat pembaharuan dan memperbaiki hidup dari masa ke masa.
semuga tahun 2010 ni, azam aku akan menjadi. kuatkan semangat, pasti boleh. yakin boleh, malaysia boleh....
akhir kata, HEPI NEW YEAR kepada semua...

Sunday, December 27, 2009

Kembali pulang....

hu~ setelah sebulan bercuti kat kampung, akhirnya aku akan kembali pulang ke KL yang menyerabutkan kepala. walaupon aku bakal sakit kepala bila dok kat KL nanti, sekurang-kurangnya tak le boring sangat. leh jalan2 keliling bandar or gi layan movie kat panggung. tak pon pergi melalak kat karaoke. wahahahaha....tu pon kalo ada fulus la. kalo poket kering tak leh nak pergi mana2 gak.
barang2 dah siap packing. cuma tunggu ketibaan waktu nak bertolak je...nasib baik ada lagi tiket bas. kalo tak, jalan kaki le aku gi KL. umm.... KL, nantikan ketibaan aku!!!

Saturday, December 26, 2009

meri krismas

Aku hanya nak ucapkan selamat hari natal atau dalam bahasa omputehnya meri krismas kepada sesiapa yang menyambutnya dan kepada mereka yang turut lapar untuk menyambutnya (mereka yang shoping sakan atau sekadar window shoping sempena jualan murah). kepada sesape yang nak hadiah, gantung la stoking dalam rumah korang. nanti santa kelaus datang la. kalo dia tak datang tu maknanya santa kelaus tu tak larat kot sebab dah tua benar.... (-_-;) takpon sebab rusa dia kena H1N1.

Saturday, November 28, 2009

Member2 lama~

tak ku sangka sempena cuti hari raya haji ni, aku telah berkesempatan bertemu ngan member2 lama dari skolah rendah. syiok giler dapat jumpa ngan member2 yang dah berbelas tahun tak jumpa.ramai2 lagi tue.dan yang paling best nyer, pertemuan tu tak dirancang dan tak disangka2. sebenarnyer aku ngan dua member hanya kuar nak minum2 kat kedai. tup2 jumpa ngan kawan dari skolah menengah dulu. tross kami berbual2.lepas tu datang lak kawan2 lain yang dari skolah rendah lagi. masing2 dah brubah~ yelah, muka dah macam bapak orang dah. ^_^
yang tak syokner, suma member2 dh start kije. aku sorang je masih study lg.huhuhu... tahan2. stahun je lagi. :)

Thursday, November 26, 2009

salam aidiladha

hu~ dah lama aku x update blog ni. sibuk sesangat skrg. dh la balik kampung x de internet lak. huhuhu kabel telefon kat kawasan rumah aku habis kena curi. jadi x dapat la aku mengonlinekan diri.cilakak punya pencuri. papepon, dikesempatan ini aku ingin mengucapkan selamat hari raya aidiladha kepada seluruh kaum muslimin dan muslimat diatas muka bumi ini. semoga bergembira dan terhapus dosa-dosa di hari yang mulia nie :)
sesungguhnya hari raya aidiladha ataupun raya haji ataupun lagi hari raya korban ni banyak fadhilatnya~ malas aku nak terang panjang lebar lagi. mesti korang pon tau kan kisah disebalik hari raya ni. kepada yang tak tau tu, bacalah buku agama banyak2. tak pun pergi tanya ustaz2 yang bertauliah xD

k, lastly, sekali lagi aku ucapankan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

Thursday, October 22, 2009

Aku Rindu Padamu...

Semenjak kehilangan berukband, ku rasakan hidup bagai tiada makna... aku telah kehilangan game TOP yang menjadi sebahagian hidupku. Terpaksa la sekarang layan Mafia War je kat FB. walaupun tengah gila melayan Mafia War, namun aku rasa ia tak mampu mengubat rindu aku pada TOP.
weeiiii, ckit lagi nk lvl up!!! (o.O) waAAaaA....aku dah nak gila ni!!!!

Wednesday, September 30, 2009

kejahilan yang teramat~

al- kisah, ada la 3 orang pemuda yang kerja mereka hanyalah melepak tak kira la pagi, petang, siang atau malam. maka suatu hari, datanglah tok imam dengan hajat untuk mentarbiyah 3 pemuda ni. tok imam telah mencabar 3 mangkuk ni untuk pergi ke surau untuk sembahyang pada waktu maghrib. maka hangin la 3 orang pemuda ni atas cabaran tok imam dan bersetuju untuk datang ke surau pada malam tu untuk membuktikan mereka tidak jahil seperti yang tok imam sangkakan.
Masuk je waktu maghrib, 3 pemuda ni sudah terpacak depan surau. maka tok imam pon mengarahkan pemuda pertama untuk melangkan azan. Maka pemuda pertama terus mencapai mic dan melaungkan, Allah taala...Allah taala.... tok imam lantas merampas mic dari pemuda tu dan menyerahkannya pada bilal untuk melaungkan semula azan.terserlahlah kejahilan pemuda yang pertama.
solat maghrib nak dimulakan. tok imam mula mengangkat takbir ratulihram.. tok imam ni pon satu hal, angkat takbir sekali x kusyuk, angkat dua kali x kusyuk... masuk kali ketiga pemuda kedua panggil tok imam," tok, tok dok kat belakang. biar saya jadi imam". maka berundurlah tok imam ke barisan makmun dan pemuda kedua naik ke depan. pemuda kedua terus takbir, "Allahuakbar.........". maka makmun lain pon turut mengikut pemuda itu. Tiba-tiba pemuda tu berpaling ke belakang dan berkata, "ha..tok, tengok..sekali je tok." maka batallah sembahyang pemuda tu sambil di iringi gelak ketawa dari makmun yang lain.
Maka disuruh pula pemuda ketiga untuk menjadi imam oleh tok imam. Pemuda ketiga terus naik ke depan dan takbir, "Allahuakhbar".. pemuda tu sembahyang dari awal sampai la abis ke salam. siap baca ngan wirid2 lagi. Punyalah respek tok imam kat pemuda ketiga ni. Tok imam merasakan pemuda ni patut dijadikan contoh kepada pemuda lain di kampung tu.
Selesai baca doa, tok imam pon pergi la puji pemuda ketiga tu. Dengan bongkak dan megahnya pemuda tu menjawab, "ha..tu aku belum ambik wudhuk lagi. kalau tak, lagi dahsyat aku sembahyang...".
tok imam terus terpegun dan terpana.......

Tuesday, September 15, 2009

SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI

berlalulah sudah ramadhan, sebulan berpuasa,
tiba syawal kita rayakan dengan rasa gembira,
anak muda di rantauan semuanya pulang ke desa
ibu dan ayah keriangan bersyukur tak terkira
di kesempatan ini, aku ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua ahli keluarga, kawan2 di kampung, teman2 di perantauan samada balik raya ke tidak, rakan2 blogger dan seluruh kaum muslimin dan muslimat seluruh dunia. aku juga nak minta ampun dan maaf sekiranya selama ini ada membuat korang terasa hati dan marah kat aku.

ucapan khas aku tujukan untuk rakan2;
buat ayie yang dh balik kampung awal2, rajin2 la tolong mak ngan ayah buat kuih.
kepada amir, smoga mung cepat2 blh kerja baru dan belanja aku.XD
bestfriend aku dari skolah rendah, mat 6, smoga sentiasa bahagia dan beraya ngan gembira,
zai, semuga ko dapat pulang ke sabah dengan selamat. kirim salam kt mak ayah dan jangan lupa tinguk2 kan urang aku di TOP. musti sampai tu lv72...
untuk one, semoga dapat bergembira di hari raya. cukup2 la jaga kolej.biar pak guard plak wt kije.
ngah yang sudah berada di gua musang, harap2 kurangkan tido semasa raya nie
dan mat lan, harap berbahagia selalu.
x lupa juga kepada meri kt kampung, walaupun aku tau mung buta IT dan mungkin x baca blog aku, harap2 cari la kije elok2.jangan kedekut nak belanja member. dan satu lagi, jaga kadir elok2. bagi makan biar cukup.
sekian,

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Monday, September 14, 2009

MALAM SERIBU BULAN

Hari nie dah 15 hbrln. yea..yea..esok aku balik kampung. Aku hampir terlupa puasa dh tinggal dekat seminggu je lagi dan kita dah pon masuk 10 malam terakhir. Masa time ni la kalau kita nak beribadat betul2. ye la, kalau terlepas malam lailatulqadar nanti menyesal...kita tak tau bila malaikat nak turun, tapi ada baiknya kita beribadat la malam2 sebab ibadat kita akan diterima sama macam beribadat seribu bulan pada malam lailatulqadar.ha...ambik kau, betapa baiknya jadi umat nabi Muhammad s.a.w nie.
nielah kelebihan kepada umat Muhammad s.a.w, tapi kita tak di beritahu bila malam 2 berlaku melainkan 10 malam terakhir ramadhan. jadi banyakkanlah beramal pada 10 malam terakhir ni agar tak terlepas lailatulqadar nanti.

Wednesday, September 9, 2009

U-Style.

APPLE BAND JADI IDOLA REMAJA

Apple Band yang dianggotai tujuh anak muda kini semakin menjadi kegilaan para remaja. Fenomena ini dapat dilihat dengan jelas melalui pemakaian golongan remaja yang cuba meniru penampilan dari kumpulan ini dimana-mana sahaja. Dengan identiti merah dan hitam, kumpulan Apple Band kini bukan sahaja mendapat perhatian remaja, malah golongan dewasa dan sering muncul dalam pelbagai arus media. 

Kumpulan yang popular dengan lagu little bird can fly dan you don’t know what I don’t know semakin gilai terutamanya di kalangan remaja perempuan. Tujuh jejaka kacak yang menganggotai Apple Band masing-masing menyatakan merasa bangga atas sokongan dan perhatian yang diberikan masyarakat kepada mereka.

Selain lagu-lagu mereka yang mengandungi unsur-unsur nasihat itu, genre muzik yang terkini menjadikan mereka terus diminati dan lagu mereka yang bertajuk jump frog jump pernah menduduki tangga teratas selama tujuh minggu berturut-turut dibeberapa buah stesen radio dan telah dijadikan lagu tema dalam sebuah filem Hollywood yang bertajuk Beauty Snow White. Hal ini amat membanggakan Malaysia apabila lagu ciptaan dan nyanyian anak tempatan telah Berjaya membolosi industri hiburan dan perfileman di Hollywood.

Apa yang menjadi perhatian media sekarang adalah industri perfileman di Bollywood juga dikatakan turut mengintai peluang untuk mendapatkan kontrak daripada Apple Band. Bollywood yang terkenal sebagai pengeluar filem terbanyak didunia iaitu hampir 900 buah filem setiap tahun kini dikatakan berminat dengan lagu dari Apple Band. Menurut sumber, Pengarah filem terkenal Bollywood , Yash Chopra dikatakan ingin mengambil beberapa buah lagu dari Apple Band untuk dimuatkan dalam filem terbaru beliau iaitu ‘Chandani Ho Tum’ yang bermaksud kamu adalah bulan. Antara lagu yang ingin dimuatkan dalam filem tersebut ialah lagu Can Ma Li Can dan lagu White dog can laught. Sumber tersebut disahkan sendiri oleh ahli kumpulan Apple Band.





IRUWANDY JADI TAUKE BUDU

Iruwandy kini boleh mendabik dada dengan bangga kerana beliau telah muncul sebagai usahawan yang Berjaya dimana perniagaan budu miliknya kian pesat membangun. Wandy atau lebih mesra disapa dengan panggilan Ngah, telah melakar sejarah tersendiri apabila menjadi anak kampung dari Jeram Tekoh, Gua Musang yang pertama membina empayar perniagaan yang dapat dikomersialkan. Budu cap kepala musang keluarannya kini telah mendapat sambutan hangat diseluruh tanah air malah telah dieksport ke beberapa buah Negara seperti China, Rusia, Jepun, Thailand dan beberapa buah Negara di Eropah. Hal ini tentunya amat membanggakan kerana makanan yang tersohor bagi orang Kelantan itu kini makin dikenali dan diminati orang dari Negara luar. Dengan hasil lumayan yang didapati, Wandy diura-ura ingin berkahwin dua orang sekaligus dan membeli kereta perodua kelisa yang telah lama diimpikannya.



ONE SERIK UNTUK BERCINTA

Hampir setengah tahun menghilang, akhirnya One kembali dengan penampilan yang berbeza. Setelah kisah cintanya yang terkubur dipertengahan jalan tersebar meluas melalui media, One yang telah menghilangkan diri hampir setengah tahun itu kini kembali menemui peminat-peminatnya. Walaupun kelihatan sedikit ranggi, namun One menyatakan beliau masih terluka dengan cinta lama. “hati saya masih lagi tertutup untuk menerima wanita dalam hidup saya. Biarlah saya hidup solo begini buat masa sekarang”, jelas One yang nyata masih terluka dan kelihatan serik untuk bercinta. Apabila ditanya adakah beliau akan bercinta lagi suatu hari nanti, beliau hanya menjawab, “Insyaallah kalau hati saya sudah terbuka dan bersedia.tapi bukan buat masa terdekat ni.”



ZAI
TOLAK TAWARAN RM 1JUTA

Penyanyi terkenal, Zaiyaudi yang pernah muncul dengan lagu “anok itik tok wi” dikatakan telah menolak tawaran RM1 juta dari sebuah syarikat rakaman antarabangsa. Semasa ditemui, Zaiyaudi telah mengesahkan berita tersebut.Apabila ditanya kenapa menolak tawaran tersebut, beliau menyatakan tawaran RM1 juta itu adalah bayaran untuk sepanjang tarikh kontrak iaitu setahun. Beliau menambah, dengan kedudukan beliau sebagai penyanyi Indie sekarang sudah mencapai RM400, 000.00 untuk satu persembahan kerana mempunyai jumlah peminat yang sangat ramai. Jika sebulan dia membuat persembahan sebanyak 3 kali, pendapatannya sudah mencecah RM1.2 juta. Namun begitu, beliau tidak begitu mementingkan wang ringgit kerana beliau mendakwa dirinya seorang yang zuhud. Setiap pendapatan yang diperolehnya sebelum ini pun dikatakan diderma kepada badan-badan kebajikan tambahan duitnya sudah terlalu banyak dan tidak muat disimpan dalam bank.Zaiyaudi yang mula terkenal dengan lagu tiada lagi hidung dan matamu itu juga dikatakan mengelap badan kucingnya yang lepas mandi dengan duit RM50 sebanyak 20 keping selain digunakan untuk mengelap debu dicermin keretanya dengan dengan jumlah yang sama.


*sila tinggalkan cadangan atau pandangan anda tentang U-Style di sini.

Monday, August 31, 2009

Wanita yang terjatuh dari tingkat 80

Seorang wanita cantik telah terjatuh dari tingkat 80 sebuah apartment. Semasa di tingkat 70, ada seorang Lelaki Amerika menangkapnya.

Wanita : "Terima kasih..kamu telah menolong saya...."
Lelaki Amerika : "Sama-sama, tapi kamu harus membalas budi"
Wanita : "Bagaimana caranya ?"
Lelaki Amerika : "Tidurlah denganku....."
Wanita : "Celaka kau, TIDAK MAU !!!"
Lelaki Amerika : "Ya sudah, kalau tidak mahu..."
Lelaki Amerika kemudian melepaskannya dan wanita itu kembali terjatuh....

Di tingkat 50, seorang Lelaki Perancis pula menangkapnya.

Wanita : "Terima kasih, kamu telah menolong saya...."
Lelaki Perancis : "Sama-sama, tapi kamu harus membalas budi"
Wanita : "Bagaimana caranya ?"
Lelaki Perancis : "Tidurlah denganku....."
Wanita : "Bangsat kamu, TIDAK MAU !!!"
Lelaki Perancis : "Ya sudah, kalau tidak mahu..."
Lelaki Perancis kemudian melepaskannya dan wanita itu kembali terjatuh...

Tingkat 45 berlalu, tingkat 40 berlalu, tingkat 35 berlalu dan tidak ada lagi yang menangkapnya. Si wanita mulai menyesal.

Akhirnya dia memutuskan kalau ada lagi lelaki yang menangkapnya, Dia akan setuju jika tidur bersama daripada jatuh mati, fikirnya.

Akhirnya di tingkat 20, seorang Lelaki Arab menangkapnya. Terburu-buru wanita itu berkata :

Wanita : "Terima kasih kamu telah menolong saya. Sebagai balas jasa, kamu boleh tidur dengan saya..."
Lelaki Arab : " Astaghfirullah !!!!!"

Lalu lelaki Arab itu melepaskannya kembali...

MERDEKA !! MERDEKA !! MERDEKA !!



Selamat menyambut hari kemerdekaan
kepada seluruh warga Malaysia !!! sesungguhnya kita patut bersyukur kerana hidup dan dilahirkan sebagai anak merdeka.bayangkan jika kita masih lagi dibawah kuasa penjajahan...huihh..seksanya. tapi anak muda kini sebenarnya tidak sedar bahawa kita masih lagi dijajah. Sebenarnya kita masih lagi terkongkong dalam penjajahan Barat iaitu penjajahan melalui minda. Anak muda kita masih terikut-ikut cara dan budaya barat. Hal ini makin menular di kalangan warga timur kita lebih2 lagi orang MELAYU. (Arggh..aku nak start ceramah dh ni..). ok, lah.. malas aku nak tulis panjang2. cakap lama pon tak guna jugak. Apa-apa pon, SELAMAT HARI MERDEKA.

*kenapa aku bercakap asyik kutuk belia je ni~.. ke aku ni dh tua?? xD

Friday, August 28, 2009

TAG la pulak...(~_~)

Adus~ buat pertama kalinya aku telah di tag. aku sebenarnya tak suka sangat la main tag-menge'tag' nie. tapi aku terharu jugak la sebab ada jugak orang yang ingat kt aku. terima kasih la jai.jezz ^.~ .aku tau ko slalu follow blog aku dan sebab tu aku takkan hampakan ko.

.:: kenapa aku berblog..?? ::.

urm... sebenarnya aku dulu saje2 je nak try buat blog.tengok kawan2 aku semua dh jadi blogger. aku pon cuba2 la create blog sendiri dan ingin mencipta kelainan. aku cuba nak buat yang terbaik tapi kadang2 aku rasa blog aku hampeh je~ apa2pun aku tetap bangga ngan blog aku. lagipon aku bertambah semangat untuk berblog apabila ada follower yang setia cam jai.jezz. aku juga berblog sbb saje isi masa terluang. jadi kalu blog aku x update lama tu, maknanya aku sibuk la tue..



*aku pon kena tag orang balik ke???malas la aku. nnt makin banyak tag yang aku kna balik


Wednesday, August 26, 2009

Salam Al-Mubarak~

huih...sedar x sedar dh lima hari ramadhan menjelma.sekejap je rasa tup..tup.. dah dekat sminggu dah aku berpuasa.walaupun puasa ni syok~, tapi aku rasa takde orang sekarang ni yang boleh berpuasa se'syok' para sahabat dulu.lagipun zaman sahabat dulu, mereka akan bergembira apabila tiba bulan ramadhan kerana bulan ni bulan umat islam yang mana mereka boleh beribadat dengan lebih tekun sebagaimana sabda rasulullah s.a.w bulan rejab adalah bulan Allah s.w.t, bulan syaaban adalah bulanku dan bulan ramadhan ialah bulan umatku. para sahabat juga akan bersedih apabila tibanya hari raya kerana telah tamatnya waktu untuk mereka beribadat.berbeza dengan umat islam sekarang, kadang2 ada yang akan mengeluh apabila tibanya bulan ramadhan(ada ke sape2 yg terasa) kerana x sanggup untuk berlapar. sedangkan berpuasa itu adalah baik untuk menjaga perut . tapi kita akan bergembira pula pada hari raya kerana boleh pakai baju baru dan boleh kumpul duit raya.(rasa2nya, yg dah berkeluarga akan sakit kepala sbb kena keluar duit banyak sikit dari bulan biasa). Sbb kenapa umat manusia kena puasa rasa2nya aku dh post kt entry kisah penciptaan akal dan nafsu dulu. Cuma satu je yang aku rasa x best puasa kt KL sekarang, aku x boleh makan 'COLEK' lebih2 lagi colek perut...hu..hu.. kepada yang x tau apa itu colek, sila rujuk la kt member2 yang asal dari klantan.

Wednesday, August 12, 2009

ANTARA KERBAU, KELAWAR DAN CACING

Suatu hari Allah SWT memerintahkan malaikat Jibril AS untuk pergi menemui salah satu makhluk-Nya iaitu kerbau dan menanyakan pada si kerbau apakah dia senang telah diciptakan Allah SWT sebagai seekor kerbau. Malaikat Jibril AS segera pergi menemui si Kerbau.

Di siang yang panas itu, si kerbau sedang berendam di sungai. Malaikat Jibril AS mendatanginya kemudian mulai bertanya kepada si kerbau, "wahai kerbau apakah kamu senang telah dijadikan oleh Allah SWT sebagai seekor kerbau". Si kerbau menjawab, "Masya Allah, alhamdulillah, aku bersyukur kepada Allah SWT yang telah menjadikan aku sebagai seekor kerbau, dari pada aku dijadikan-Nya sebagai seekor kelawar yang ia mandi dengan kencingnya sendiri". Mendengar jawaban itu Malaikat Jibril AS segera pergi menemui seekor kelawar.

Malaikat Jibril AS mendatanginya seekor kelawar yang siang itu sedang tidur bergantungan di dalam sebuah gua. Kemudian mulai bertanya kepada si kelawar, "wahai kelawar apakah kamu senang telah dijadikan oleh Allah SWT sebagai seekor kelawar". "Masya Allah, alhamdulillah, aku bersyukur kepada Allah SWT yang telah menjadikan aku sebagai seekor kelawar dari pada aku dijadikan-Nya seekor cacing. Tubuhnya kecil, tinggal di dalam tanah, berjalannya saja menggunakan perutnya", jawab si kelawar. Mendengar jawaban itu pun Malaikat Jibril AS segera pergi menemui seekor cacing yang sedang merayap di atas tanah.

Malaikat Jibril AS bertanya kepada si cacing, "Wahai cacing kecil apakah kamu senang telah dijadikan Allah SWT sebagai seekor cacing". Si cacing menjawab, " Masya Allah, alhamdulillah, aku bersyukur kepada Allah SWT yang telah menjadikan aku sebagai seekor cacing, dari pada dijadikaan-Nya aku sebagai seorang manusia. Apabila mereka tidak memiliki iman yang sempurna dan tidak beramal soleh, ketika mereka mati mereka akan disiksa selama-lamanya".

Monday, August 3, 2009

Apa kejadahnya???

demonstrasi membantah ISA telah dianggarkan dianggotai lebih 20,000 orang. 29 orang telah didakwa termasuk kanak-kanak ngan masing2 ikat jamin rm500 untuk yang tua (dewasa) dan rm300 untuk budak (kanak-kanak).
dah la wat demo 2 x pikir panjang. x kesian ke ngan orang lain yang terpaksa menanggung susah akibat aktiviti x berpekdah 2 dan menanggung kerugian yang mencecah rm200 juta. dah susahkan orang, ha..korang la plak susah pasni nak bayar ikat jamin ngan naik turun mahkamah.
cuba la pikir ckit, apa kejadahnya wat demo 2. nak tentang ISA wat apa.. ada ke korang kena tangkap ISA? tapi kalo dah macam ni ada kemungkinan nak kena tahan ISA la. ISA 2 untuk orang yang nak mengancam keselamatan negara. jadi kalo korang dok diam2 kt rumah tak kan la ISA nak tangkap... cuba pikir baik2, korang yang buat aktiviti 2 dapat apa? cuma dijadikan 'ayam' oleh orang lain je...
aku bukan nak menyentuh tentang ideologi politik, tapi aku cuma nak korang pikir la balik perbuatan korang 2.
APA KEJADAHNYA BERBUAT BEGITU DAN APA YANG KORANG DAPAT???


*jangan biarkan diri anda diselubungi misteri......(ada kaitan ke ayat ni??)

Asthagfirulah...alhamdulillah...

al kisah, ada la sorang pak imam nak naik bas untuk pulang kerumahnya. semasa di bus stop, pak imam ni perhatikanlah gelagat anak2 muda zaman sekarang. ada yang rambut terpacak, ada yang pakai baju x cukup kain, ada yang dk berpelukan. hatinya banyak beristhigfar apabila melihat kemungkaran zaman sekarang. nak dijadikan cerita, semasa dok dalam bas pula pak imam dok kt sbelah awek cun yang pakai seksi habis la...sekali perempuan tu senyum, hampir tergoda imam 2. lekas2 pak imam isthigfar, asthagfirullah...asthagfirullah... semasa sampai di satu selekoh, bas yang dipandu agak laju telah mengambil selekoh dengan gaya ala2 drift. maka rebahlah perempuan seksi tu kat pangkuan pak imam dan menongkat tangannya kt paha imam. pak imam yang dah x tahan 2 terus.....ah..alhamdullilah..

Friday, July 31, 2009

Multihunter TRAVIAN bodoh cam taik~

Baru2 nie, aku baru start main game online Travian. Cakap si Ipin ada server baru. Speed server. maka aku ngan Zai pon layan la main game 2. mula2 rasa bosan je main game cam sial. tapi lama2 aku mula dh rasa syok nak main. asyik main dan main je~
sampai x tido. tapi...... baru 2,3 hari main aku dh kena banned. memang la salah aku gak sebab create banyak acc. aku pon mengaku la kt si multihunter. aku sebenarnye tak tau x leh create banyak acc, biasalakan baru2 main ni... leceh la nak baca peraturan yang berjela punya panjang cam rel keretapi. tapi selepas menyedari kesalahan 2, aku pon cuba la bertobat. aku pilih la untuk guna satu acc jer.. acc lain semua kena delete. tapi lagi skali.... yang aku hangin ialah acc si Zai pon di delete sekali. untuk makluman, aku ngan Zai sama2 pakai ''berukband' jadi IP kami tentulah sama sedangkan kami menggunakan PC masing2 yakni yang berbeza. sambungan crite lagi, aku pon mesej la ngan multihunter. aku nyatakan lah acc 2 bukan kepunyaan aku dan kami menggunakan PC yang berbeza. dan kami x pernah melakukan hubungan dagang SAMA SENDIRI. maka bertambah hangin lagi aku dan dah masuk hangin tahap power ranger time force, apabila si multihunter tetap ngan jawapan bodoh dia,"aku guna banyak acc". Aku bagitau lagi ngan elok2 tapi dia jawab pula aku menipu. Aku suruh dia mari sendiri tengok kt tempat aku.dah 2,3 kali aku tanya elok2 dia cakap aku kurang ajar lak... aku nak cakap skali lagi.....yang kurang ajar 2 kau, multihunter yang sial cam taik kambing hilang dara. orang baru nak seronok2 main, dh kena delete acc. bodoh punya multihunter. sial, gila kuasa, gila pangkat darjat dan wanita tua.
multihunter gila kuasa...gila kuasa..gila kuasa...
kepada multihunter, aku nk cakap ko simpan la game 2. x yah buat game online. nanti ko main la game 2 ngan atuk kau.

arghhh.....tension, aku gini. malas dah nak main TRAVIAN yang ada multihunter cam pukimak.

Sunday, July 26, 2009

KITA PERLU PEDULI


semenjak kematian Datin Seri Endon, isteri bekas perdana menteri Malaysia Tun Abdullah Badawi, industri batik malaysia kelihatan semakin suram. banyak kilang batik yang kecil terpaksa gulung tikar akibat daripada kekurangan permintaan pasaran dan ditambah lagi dengan kenaikan harga barangan mentah untuk penghasilan batik. Hal ini amat membimbangkan namun kita masih belum sedar akan hakikat yang hanya dirasai oleh pengusaha-pengusaha batik kini. sedarkah kita, sekiranya fenomena dalam pengabaian penggunaan batik ini bakal memadamkan salah satu khazanah seni milik nenek moyang kita. jika hal ini berterusan, batik melayu akan pupus kerana sikap tidak endah masyarakat melayu sendiri. semasa hayat Datin seri Endon, beliau banyak memperjuangkan kemandirian batik malaysia. beliau menggalakkan kakitangan awam menggunakan batik ketika bekerja dan hal ini telah menggalakkan penggunaan batik dikalangan rakyat malaysia khususnya kakitangan awam. setelah kematian beliau, penggunaan batik terus sepi ibarat pergi bersama perjuangan allahyarhamah. oleh itu, bagi mengelakkan kepupusan batik tradisional melayu ini, marilah kita sama2 berusaha menggalakkan pemakaiannya dan mencari alternatif bagi terus menyubur batik di malaysia. jadi, bagi sesiapa yang nak tempah batik 2 sila hubungi aku. tempahan yang banyak amat digalakkan terutamanya oleh syarikat atau badan2 organisasi. harga dijamin berpatutan dan murah.

p/s : sesiapa yang berminat sila maklumkan kt aku di e-mail : shatooman_28@yahoo.com.my.

Saturday, July 18, 2009

SIAPA PALING HEBAT??

maka tersebutlah kisah akan tiga ekor pontianak. untuk membuktikan siapa diantara mereka yang paling hebat, mereka telah mengadakan pertandingan untuk menunjukkan kehebatan masing2. pertandingan dimulakan oleh pontianak yang paling muda dan dia terus terbang dengan sepantas kilat. tak sampai 3 minit, pontianak tu balik dengan muka bercucuran darah dan amat menyeramkan.

terus disoalnya pontianak 2 ekor lagi, "korang nampak tak kampung kat seberang bukit sana?".
dua pontianak tu pon menganguk, "ya, nampak". "habis satu kampung tu aku kerjakan"

maka hangin tahap gaban la dua ekor pontianak lagi mendengar keangkuhan pontianak muda. terus, pontianak kedua yang sudah setengah abad pula menunjukkan kehebatannya dengan terbang sepecut-pecutnya. tak sampai 2 minit, dia kembali semula dengan muka bercucuran darah.

"korang nampak tak bandar disana?", soalnya lagi. Dua ekor pontianak hanya menganguk. "habis satu bandar tu aku kerjakan..ha..ha..ha..." terus dia ketawa dengan nada yang sungguh menyeramkan.

tiba giliran si pontianak ketiga yang berusia hampir seabad pula menunjukkan kehebatan. kerana tak mahu kalah kepada kedua-dua pontianak tadi, dia terus terbang dengan lajunya. tak sampai setengah minit dia kembali dengan muka yang penuh bercucuran darah. "huih..laju gila ko.aku tak sempat nak duduk lagi.memang ko la yang paling hebat" jawab dua ekor pontianak tadi.

"korang nampak tembok batu kat depan tu?", soal pontianak yang ketiga.
"ya..ya.. nampak2..", jawab pontianak 2 ekor lagi.
sambil menggosok-gosok hidungnya, pontianak ketiga berkata, "err...tadi aku tak nampak".

Thursday, July 16, 2009

Pelajar boleh telefon pakar ketika ambil peperiksaan


Pelajar-pelajar di sebuah sekolah di Austria telah diberi kebenaran untuk menghubungi sesiapa sahaja dengan menggunakan telefon semasa menjalani peperiksaan bagi membantu mereka menjawab soalan dan sekali gus meningkatkan markah dalam peperiksaan.

Guru, Reinhard Peter memberitahu, tindakan ini dilakukan hasil ilham daripada rancangan realiti televisyen Who Wants to be a Millionaire. Sehubungan itu, pelajar di sekolah tinggi di Bregenz boleh menghubungi pakar sekiranya mereka tidak dapat menjawab soalan.

Beliau berkata, pelajar boleh menelefon doktor, guru dan sesiapa sahaja yang boleh membantu.

Namun begitu, selalunya pakar-pakar ini sering berdebar-debar dalam memberikan jawapan yang betul berbanding dengan pelajar.

"Ramai daripada mereka tiba-tiba mempunyai kebimbangan peperiksaan seolah-olah mereka yang mengambil peperiksaan di dalam kelas.

"Mereka berdebar-debar di talian dan merasakan sekiranya mereka memberi jawapan yang salah, mereka bukan sahaja mengecewakan pelajar yang menelefon tetapi diri mereka juga telah gagal," katanya.

Bagaimanapun dengan menggunakan talian hayat phone-a-friend, ramai pelajar kini yang telah lulus dan mereka yang mendapat markah paling teruk pun masih memuaskan.


*dipetik dari utusan malaysia

p/s : kalau la aku boleh ambik exam macam ni.....tapi, macam mana nak tau keupayaan diri sendiri ek? kira meniru jugak ni...

Teknik menangkap ikan orang eskimo

Tuesday, July 14, 2009

KITA BANGGA ATAU MALU?

Patut dibanggakan atau merasa malu daripada cerita superhero terbitan anak watan kita? antara keluang man dengan cicak man, rasa-rasanye yang mana lebih hebat? walaupun kita berjaya mencipta watak superhero sendiri,namun ia tetap tiada keperibadian tersendiri. masing2 masih kelihatan bayangan superhero dari barat lebih2 lagi batman.



walaupun keluang man best dan ada jalan criter tersendiri, namun imejnya lebih menyerupai batman.ditambah lagi dengan kehadiran pembantunya, tiungman yang hampir menyamai robin. kelawar ngan keluang, robin ngan tiung. jelas kelihatan adaptasi criter batman. tetapi dari segi jalan criter mmg best. dua orang lelaki yang tak siuman boleh jadi adiwira dan dapat berlawan dengan selamba je. yang aku tak paham, kenapa la inspektor shahab tu tak puas hati ngan keluangman. ada je hasad dengki. bukan nak trima kasih sebab tolong tangkap penjenayah....hurm, agak2nya bila la keluangman nak di filemkan.



idea penciptaan watak manusia cicak memang best. tapi nampak cam nak tiru criter spiderman gak. dapat power dari binatang.tapi masih boleh diketepikan soal 2.pas 2, mengenai latar belakang tempat tinggal cicakman pula iaitu negara metrofulus. latar blakang criter ni lebih kurang ngan bandar gothem dalam crite batman. kenapa tak dibuat terus je di malaysia dan dapat menjadi lambang kebanggaan negara. pape pon, crite cicakman memang best.kurang2 ada gak adiwira ciptaan anak malaysia.


p/s : semua tu pendapat aku semata-mata. walaupon ada persamaan antara superhero ciptaan kita ngan omputeh, namun aku tetap bangga sebab kita dapat cipta watak hero dan di filemkan sendiri. korang rasa camne? tepuk perut, tanyalah mulut..

WAJIB BACA~ MEMANG BEST...

baru-baru nie aku pegi rumah sorang member. masa aku masuk dalam bilik dia, ternampak la susunan novel kat rak buku dia.ntah bila la mamat ni start layan novel. susulan 2 aku tertengok la beberapa judul novel yang belum aku baca. terus aku pinjam. karya ramlee awang mursyid terbitan alaf 21 ni memang best. tahap wajib kena baca aku bagi... dan novel 2 pulak ada sambungan dia. mengisahkan tentang seorang lelaki bernama syaifudin yang turut digelar laksamana sunan. beliau sangat taat pada taat pada Allah dengan mempamerkan sikap bertakwa, istiqamah, sabar dan berani menentang pengikut2 syaitan.



judul pertama yang bertajuk bagaikan puteri mengisahkan tentang sorang perempuan bernama haryani dari abad 21 telah terperangkap pada zaman penghujung kurun ke-15. disana haryani telah bertemu dengan syaifudin yakni laksamana sunan. haryani telah mengikut laksamana sunan untuk menentang pengikut syaitan iaitu Nyi burga kelara. pada judul ini juga telah memaparkan peraduan kehebatan antara laksamana sunan dengan laksamana lagenda hang tuah. Sultan melaka yang termakan pujukan nyi burga kelara telah memerintahkan hang tuah agar membunuh laksamana sunan. Sultan bertambah murka apabila laksaman sunan telah menghantar haryani pulang ke abad 21 kerana telah memadamkan hajat baginda untuk memperisterikan haryani.









kesinambungan judul bagaikan puteri ialah cinta sang ratu. judul ni memaparkan kisah seorang ratu pengamal ilmu hitam iaitu ratu sulaman yang berniat menakluk tanah acheh yang di diami laksmana sunan. baginda ratu telah tertarik hati pada laksamana sunan kerana tidak membunuhnya walaupun berpeluang berbuat begitu. ratu sulaman cuba mendekati laksamana sunan yang cedera akibat penangan sihir baginda. rasa belas kasihan baginda pada mulanya telah melahirkan bibit2 cinta antara mereka. sang ratu telah memeluk islam dan menjadi isteri laksamana sunan. Hal demikian telah mencetuskan kemurkaan maharani iaitu bonda ratu sulaman. Baginda yang bersekongkol dengan taghut telah menculik sang ratu. maka bermulalah pengembaraan laksamana sunan untuk mencari isteri yang tercinta dan mula dikenali sebagai "lelaki yang berduka dari tanah rencong".







judul penamat bagaikan puteri, iaitu hijab sang pencinta. dalam judul ini, saifudin telah memulakan perjalanan untuk pulang ke kampung halaman iaitu di kampung punggor, johor. sepanjang perjalanan, beliau sering dihambat oleh anasir2 jahat yang cuba membunuhnya terutamanya manggala iaitu manusia serigala yang menjadi pengikut syaitan. setibanya laksamana sunan di kampung, beliau telah di buru oleh raja melaka yang masih menyimpan amarah terhadapnya.laksamana sunan telah pergi menyembunyikan diri di sebuah gua dan dia telah terhijab dan sampai ke abad 21. di abad 21, laksamana sunan bertemu kembali dengan haryani yang diburu oleh manggala. setelah menewaskan manggala, haryani telah memutuskan untuk berkahwin dengan laksamana sunan dan memaklumkan kepada orang tuanya. laksamana sunan telah bersetuju untuk memperisterikan haryani.







memang best...mati itu pasti, hidup insyaallah..

Sunday, July 12, 2009

Tahukah korang...

1. Cuba tengok zip seluar anda, tertera huruf YKK..YKK bermakna Yoshida
Kogyo Kabushibibaisha iaitu sebuah kilang membuat zip terbesar di dunia
yang menghasilkan zip yang korang pakai sekarang ni..

2. Bunyi (kuek) yang dihasilkan oleh itik tidak bergema dan beralun. Sehingga kini kita tidak tahu mengapa.

3. Dengan sepotong coklat boleh membunuh anjing? benar!! Coklat mampu merosakkan sistem pernafasan dan jantung anjing. Dengan ounces yang banyak mampu membunuh seekor anjing bersaiz kecil.

4. Kebanyakan lipstick yang kita pakai sekarang ni mengandungi sisik ikan yang telah diproses.

5. Pada tahun 1830, ketchup (sos tomato) digunakan sebagai ubatan dan bukannya perasa tambahan pada makanan.

6. Tiada satu pun jam di Las Vegas gambling casinos. Dengan ketiadaan jam akan melekakan penjudi penjudi dengan taruhan mereka..

7. Kerana ketangkasan Bruce Lee..pengarah terpaksa memperlahankan sedikit filem yang diambil kerana terlampau laju dan pergerakan aksinya tidak dapat ditangkap melalui lensa kamera. Sesuatu yang agak luar biasa dari orang lain.

9. Mosquito repellents atau penghalau nyamuk tidak membunuh.Sensor nyamuk hanya dikaburi dan ini menyebabkan nyamuk tidak dapat mengesan dimana mangsa berada.

10. Pakar dan doktor gigi mengesyorkan berus gigi hendaklah diletakkan sekurang kurangnya 6 kaki jauh dari tandas utk menghalang kuman
berterbangan ketika anda menggunakan flush tandas.

11. Jika nombor 111,111,111 didarab 111,111,111 anda akan dpat jawapan
12345678987654321.

12. Warna biru adalah warna kesukaan 80 peratus rakyat Amerika.

13. Tanda (#) di keyboard komputer anda sebenarnya dinamakan 'octothorp'.

14. Adalah mustahil jika anda bersin tanpa memejamkan mata.

15. Seekor lipas boleh hidup selama 10 hari tanpa kepala.

16. Jika dikangkangkan kaki dan baring secara telentang, kita tidak akan tenggelam di dalam pasir jerlus.

17. Nama yang paling banyak umumnya di dunia ini ialah Muhammad.

18. Di Eropah, kebanyakan wanita Eropah tidak memakai seluar dalam sehingga ke tahun 1900 barulah seluar dalam diperkenalkan.

19. Produk pertama menggunakan bar code adalah Wrigley's gum.

20. Mexico City tenggelam sedikit demi sedikit sekitar 10 inci setiap tahun.

21. Mengikut statik dalam kehidupan, ayam adalah haiwan yang paling banyak di dunia mengalahkan manusia, kerana cara pembiakan yang berleluasa dan senang dibiakkan untuk makanan.

22. Otak akan lebih aktif ketika tidur dari ketika anda menonton tv.

23. terdapat banyak telefon di Washington D.C mengalahkan penduduk penduduknya.

24. Untuk melepaskan dari gigitan buaya, anda perlu mencucuk matanya menggunakan jari sekuat hati. Buaya akan melepas anda serta merta.

25. Jika sebutir kecil kismis dijatuhkan di dalam segelas champagne segar, kismis tersebut akan turun ke dasar gelas dan naik semula dan turun
kembali dan seterusnya seakan dilambung-lambung.

26. Leonardo da Vinci juga mencipta gunting dan beliau menghabiskan 10
tahun untuk menyiapkan lukisan agungnya iaitu Monalisa(10 tahun untuk bahagian bibirnya sahaja)

27. Nama sebenar rama-rama (butterfly) ialah'flutterby' .

28. 90% dari pembaca yang membaca info ini kebanyakannya tidak tahu tentang fakta yang telah diberikan. Keajaiban fakta fakta sebegini dapat menarik minat pembaca untuk mengetahui dari atas kemusykilan minda kita sendiri.

29. Tahukah anda senarai ini tiada no 8.

30. Anda pasti menyemak kembali senarai ini sekali lagi untuk mengesahkan tiada no 8. kan ?

Don't worry, banyak lagi di my country

Semasa Abu balik dari Singapura menaiki keretapi, adalah tiga orang yang duduk bersama. Dua didepan Abu, dan sorang lagi kat sebelah. Yang kat depan Abu, orang Amerika dan orang Cuba. Sebelah Abu pulak orang Bangladesh. Dalam perjalanan tu mereka pun berborak-boraklah pasal negara sendiri...borak punya borak, tiba-tiba si Amerika pun keluarkan duit dollar dia lalu dibakarnya, dikeluarkannya sebatang rokok lalu dibakarnya rokok itu dengan duit tadi, lepas tu dibuangnya duit itu keluar. Terkejutlah semua melihat kelakuan Mat salleh tu tadi... bertanyalah si orang Cuba tadi "Why you do that for?". Dengan selamba mat salleh tu menjawab "Don't worry, I got a lot american dollar in my country".

Tercengganglah masing-masing. Belum habis tercenggang,
si Cuba pun tiba-tiba mengeluarkan sebatang cerut (cerut Cuba adalah antara yang termahal didunia) lalu dinyalakannya. Baru hisap beberapa sedut, terus dia membuangnya keluar tingkap...

"Why you do that for" kata si amerika tadi... "Don't worry, i got a lot cigar in my country".jawab si Cuba

Terkejutlah
Abu dibuatnya. Masa tu Abu tengok si Bangladesh tengah pikir apa nak dibuat pulak. Masa dia tengah fikir, Abu pun apa lagi... tangkap Bangla tu dan terus campak ke luar tingkap....belum sempat dia orang tanya lagi Abu pun cakap lah...,

"DON'T WORRY, I GOT A LOT BANGLADESHIS IN MY COUNTRY"



p/s : renungkan dan perhatikanlah sekitar kita

Wednesday, July 8, 2009

I LOVE YOU TOO

Seorang perompak baru keluar dari penjara setelah dipenjarakan selama 20 tahun. Dalam perjalanan, dia menemui sebuah rumah dan masuk kedalamnya untuk mencari wang. Tetapi yang dilihatnya hanya sepasang pasangan suami isteri yang sedang tidur di atas ranjang. perompak itu mengarahkan si suami agar turun dari ranjang dan mengikatnya dikerusi.

Kemudian sambil mengikat yang perempuan ke ranjang, perompak itu mencium lehernya, lalu bergegas ke bilik mandi.

Sementara si perompak berada di bilik mandi, si suami berbisik ke isterinya: "Isteriku, org ini penjenayah yg keluar dr penjara. Lihat saja baju yg dipakai, dia mungkin sudah lama dipenjara dan belum pernah menyentuh wanita dalam waktu lama.

Aku lihat bagaimana tadi dia mencium lehermu. Jika dia ingin melakukan hubungan seks denganmu, jangan menolak, jangan mengeluh, lakukan sesuai keinginannya, berikan kepuasan. Orang ini berbahaya, jika marah, dia akan membunuh kita. Jadi bertahanlah sayang.. I Love You."

Balas sang isteri, "Dia tidak mencium leherku. Tapi dia berbisik ke telingaku. Dia bagitau dia homo dan menurutnya kamu seksi sekali dan dia menanyakan dimana body lotion? Aku jawab di bilik mandi. Bertahanlah sayang. I LOVE YOU TOO.

Rahsia Khusyuk Dalam Solat

Seorang ahli ibadah bernama Isam bin Yusuf, dia sangat warak dan sangat khusyuk solatnya. Namun dia selalu khuatir kalau-kalau ibadahnya kurang khusyuk dan selalu bertanya kepada orang yang dianggapnya lebih ibadahnya, demi untuk memperbaiki dirinya yang selalu dirasakan kurang khusyuk.
Pada suatu hari, Isam menghadiri majlis seorang abid bernama Hatim Al-Isam dan bertanya : "Wahai Aba Abdurrahman, bagaimanakah caranya tuan solat?"
Hatim berkata : "Apabila masuk waktu solat aku berwudhu' zahir dan batin."

Isam bertanya, "Bagaimana wudhu' zahir dan batin itu?"
Hatim berkata, "Wudhu' zahir sebagaimana biasa, iaitu membasuh semua anggota wudhu' dengan air. Sementara wudhu' batin ialah membasuh anggota dengan tujuh perkara :-

1. bertaubat

2. menyesali dosa yang dilakukan

3. tidak tergila-gilakan dunia

4. tidak mencari / mengharap pujian orang (riya')

5. tinggalkan sifat berbangga

6. tinggalkan sifat khianat dan menipu

7. meninggalkan sifat dengki

Seterusnya Hatim berkata, "Kemudian aku pergi ke masjid, aku kemaskan semua anggotaku dan menghadap kiblat. Aku berdiri dengan penuh kewaspadaan dan aku bayangkan Allah ada di hadapanku, syurga di sebelah kananku, neraka di sebelah kiriku, malaikat maut berada di belakangku, dan aku bayangkan pula bahawa aku seolah-olah berdiri di atas titian 'Sirratul Mustaqim' dan aku menganggap bahawa solatku kali ini adalah solat terakhirku, kemudian aku berniat dan bertakbir dengan baik.

Setiap bacaan dan doa dalam solat kufaham maknanya, kemudian aku ruku' dan sujud dengan tawadhu', aku bertasyahhud dengan penuh pengharapan dan aku memberi salam dengan ikhlas. Beginilah aku bersolat selama 30 tahun."
Apabila Isam mendengar, menangislah dia kerana membayangkan ibadahnya yang kurang baik bila dibandingkan dengan Hatim.

Pelayan Tidak Pakai Bra

Pada suatu hari, aku tengah lepak kat sebuah kedai makan. Biasalah kedai makan kat kampung, mesti la ramai golongan2 veteran yang lepak. Kalau dh lepak ramai2 mesti la ada macam2 crite yang boleh didengar.Nak dijadikan crite, aku ada la terdengar satu kisah yang agak luar biasa sikit. crite nya tentang satu kedai makan yang ada pelayan tak pakai baju dalam. Aku dengar la dengan lebih lanjut tentang crite 2 sbb benda gini jarang berlaku kat tempat aku.Kat tempat lain tak tau la aku. Lokasi yang diterangkan aku dengar betul2.
Al-kisah, maka berangkatlah aku bersama-sama member aku ke kedai yang dinyatakan bagi mendapatkan kesahihan crite tersebut.Aku mahu lihat dengan mata kepala aku sendiri bagi meyakini kisah 2. sesampainya aku di kedai yang dinyatakan, maka duduklah aku bersama gerombolan member aku untuk memesan minuman.Apabila sorang pelayan datang nak ambil pesanan, alangkah terkejutnya aku beserta gerombolan memberku kerana pelayan 2 memang betul2 tak pakai baju dalam..memang boleh tengok dengan jelas sekali.maka crite yang aku dengar 2 memang betul dan amat sahih sekali.
Tapi, walaupun pelayan 2 tak pakai baju dalam, aku tak rasa luar biasa sangat dan agak selamba je tengok pelayan 2.Malas la nak tengok lama2 sebab pelayan 2 adalah LELAKI.

Cinta seorang perindu

cinta seorang perindu,
menagih kasih sepanjang waktu,
berbekal sabar sebagai penunggu,

ibarat mentari membelah angkasa,
ibarat langit mencengkam purnama.


cinta seorang perindu,
bagai hati menjadi batu,

butakan mata memandang mungkar,
butakan telinga mendengar nista,

*tatkala cinta berbisik, suaranya memuji tuhan,
pabila rindu terusik, rasulNya jadi pilihan,

sampai masa cinta jadi taruhan,
sang pencipta jadi pilihan


*di petik dari novel cinta sang ratu

Ular Paling Besar



video nie aku dapat dari sorang member yang ambik dari sorang askar yang merakamkan peristiwa ni.kejadian ni berlaku kat dlm hutan grik, perak.samada ular ni betul atau jelmaan, allahualam....

Tuesday, July 7, 2009

Kerana cinta~

Stupid Question

Teacher : "What do you call a person who keeps on talking when people are no longer interested?"
Pupil : "A teacher".

Teacher : "Sam, you talk a lot !"
Sam : "It's a family tradition".
Teacher : "What do you mean?"
Sam : "Sir, my grandpa was a street hawker, my father is a teacher".
Teacher : "What about your mother?"
Sam : "She's a woman".

Teacher : "Now, Sam, tell me frankly do you say prayers before eating?"
Sam : "No sir, I don't have to, my mom is a good cook".

Teacher : " Can anybody give an example of COINCIDENCE?"
One Student : "Sir, my Mother and Father got married on the same day and at the same time."

Teacher : " George Washington not only chopped down his father's Cherry tree, but also admitted doing it.
Now do you know why his father didn't punish him ?"
One Student: " Because George still had the axe in his hand."


Patient : "What are the chances of my recovering doctor?"
Doctor : "One hundred percent. Medical records show that nine out of ten people die of the disease you have. Yours is the tenth case I've treated. The others all died".


MARY : John says I'm pretty. Andy says I'm ugly.What do u think,
Peter?
PETER : A bit of both. I think you're pretty ugly.


WIFE : You tell a man something, it goes in one ear and comes out of the other.
HUSBAND : You tell a woman something: It goes in both ears and comes out of the mouth.


MAN : You remind me of the sea.
WOMAN : Because I'm wild, romantic and exciting?
MAN : NO, because you make me sick.

PERBUALAN RASULULLAH S.A.W DENGAN IBLIS

Telah diceritakan bahawa Allah S.W.T telah menyuruh iblis datang kepada Nabi Muhammad s.a.w agar menjawab segala pertanyaan yang baginda tanyakan padanya. Pada suatu hari Iblis pun datang kepada baginda dengan menyerupai orang tua yang baik lagi bersih, sedang ditangannya memegang tongkat.
Bertanya Rasulullah s.a.w, "Siapakah kamu ini ?"
Orang tua itu menjawab, "Aku adalah iblis."
"Apa maksud kamu datang berjumpa aku ?"
Orang tua itu menjawab, "Allah menyuruhku datang kepadamu agar kau bertanyakan kepadaku."

Baginda Rasulullah s.a.w lalu bertanya, "Hai iblis, berapa banyakkah musuhmu dari kalangan umat-umatku ?"
Iblis menjawab, "Lima belas."

1. Engkau sendiri hai Muhammad.

2. Imam dan pemimpin yang adil.

3. Orang kaya yang merendah diri.

4. Pedagang yang jujur dan amanah.

5. Orang alim yang mengerjakan solat dengan khusyuk.

6. Orang Mukmin yang memberi nasihat.

7. Orang yang Mukmin yang berkasih-sayang.

8. Orang yang tetap dan cepat bertaubat.

9. Orang yang menjauhkan diri dari segala yang haram.

10. Orang Mukmin yang selalu dalam keadaan suci.

11. Orang Mukmin yang banyak bersedekah dan berderma.

12. Orang Mukmin yang baik budi dan akhlaknya.

13. Orang Mukmin yang bermanfaat kepada orang.

14. Orang yang hafal al-Qur'an serta selalu membacanya.

15. Orang yang berdiri melakukan solat di waktu malam sedang orang-orang lain semuanya tidur.

Kemudian Rasulullah s.a.w bertanya lagi, "Berapa banyakkah temanmu di kalangan umatku ?"
Jawab iblis, "Sepuluh golongan :-

1. Hakim yang tidak adil.

2. Orang kaya yang sombong.

3. Pedagang yang khianat.

4. Orang pemabuk/peminum arak.

5. Orang yang memutuskan tali persaudaraan.

6. Pemilik harta riba'.

7. Pemakan harta anak yatim.

8. Orang yang selalu lengah dalam mengerjakan solat/sering meninggalkan solat.

9. Orang yang enggan memberikan zakat/kedekut.

10. Orang yang selalu berangan-angan dan khayal dengan tidak ada faedah.

Mereka semua itu adalah sahabat-sahabatku yang setia."
Itulah di antara perbualan Nabi dan iblis. Sememangnya kita maklum bahawa sesungguhnya Iblis itu adalah musuh Allah dan manusia. Dari itu hendaklah kita selalu berhati-hati jangan sampai kita menjadi kawan iblis, kerana sesiapa yang menjadi kawan iblis bermakna menjadi musuh Allah. Demikianlah sebaliknya, sesiapa yang menjadi musuh iblis bererti menjadi kawan kekasih Allah.

MABUK DALAM CINTA

Dikisahkan dalam sebuah kitab karangan Imam Al-Ghazali bahawa pada suatu hari Nabi Isa a.s berjalan di hadapan seorang pemuda yang sedang menyiram air di kebun. Bila pemuda yang sedang menyiram air itu melihat kepada Nabi Isa a.s berada di hadapannya maka dia pun berkata, "Wahai Nabi Isa a.s, kamu mintalah dari Tuhanmu agar Dia memberi kepadaku seberat semut Jarrah cintaku kepada-Nya."
Berkata Nabi Isa a.s, "Wahai saudaraku, kamu tidak akan terdaya untuk seberat Jarrah itu."

Berkata pemuda itu lagi, "Wahai Isa a.s, kalau aku tidak terdaya untuk satu Jarrah, maka kamu mintalah untukku setengah berat Jarrah."
Oleh kerana keinginan pemuda itu untuk mendapatkan kecintaannya kepada Allah, maka Nabi Isa a.s pun berdoa, "Ya Tuhanku, berikanlah dia setengah berat Jarrah cintanya kepada-Mu." Setelah Nabi Isa a.s berdoa maka beliau pun berlalu dari situ.
Selang beberapa lama Nabi Isa a.s datang lagi ke tempat pemuda yang memintanya berdoa, tetapi Nabi Isa a.s tidak dapat berjumpa dengan pemuda itu. Maka Nabi Isa a.s pun bertanya kepada orang yang lalu-lalang di tempat tersebut, dan berkata kepada salah seorang yang berada di situ bahawa pemuda itu telah gila dan kini berada di atas gunung.

Setelah Nabi Isa a.s mendengat penjelasan orang-orang itu maka beliau pun berdoa kepada Allah S.W.T, "Wahai Tuhanku, tunjukkanlah kepadaku tentang pemuda itu." Selesai sahaja Nabi Isa a.s berdoa maka beliau pun dapat melihat pemuda itu yang berada di antara gunung-ganang dan sedang duduk di atas sebuah batu besar, matanya memandang ke langit.
Nabi Isa a.s pun menghampiri pemuda itu dengan memberi salam, tetapi pemuda itu tidak menjawab salam Nabi Isa a.s, lalu Nabi Isa berkata, "Aku ini Isa a.s."Kemudian Allah S.W.T menurunkan wahyu yang berbunyi, "Wahai Isa, bagaimana dia dapat mendengar perbicaraan manusia, sebab dalam hatinya itu terdapat kadar setengah berat Jarrah cintanya kepada-Ku. Demi Keagungan dan Keluhuran-Ku, kalau engkau memotongnya dengan gergaji sekalipun tentu dia tidak mengetahuinya."

Barangsiapa yang mengakui tiga perkara tetapi tidak menyucikan diri dari tiga perkara yang lain maka dia adalah orang yang tertipu.
1. Orang yang mengaku kemanisan berzikir kepada Allah, tetapi dia mencintai dunia. 2. Orang yang mengaku cinta ikhlas di dalam beramal, tetapi dia inginmendapat sanjungan dari manusia. 3. Orang yang mengaku cinta kepada Tuhan yang menciptakannya, tetapi tidak berani merendahkan dirinya.

Rasulullah S.A.W telah bersabda, "Akan datang waktunya umatku akan mencintai lima lupa kepada yang lima :

1. Mereka cinta kepada dunia. Tetapi mereka lupa kepada akhirat.

2. Mereka cinta kepada harta benda. Tetapi mereka lupa kepada hisab.

3. Mereka cinta kepada makhluk. Tetapi mereka lupa kepada al-Khaliq.

4. Mereka cinta kepada dosa. Tetapi mereka lupa untuk bertaubat.

5. Mereka cinta kepada gedung-gedung mewah. Tetapi mereka lupa kepada kubur."

MENANGIS TAKUTKAN ALLAH

Rasulullah S.A.W telah bersabda, "Bahawa tidak akan masuk neraka orang menangis kerana takut kepada Allah sehingga ada air susu kembali ke tempat asalnya."
Dalam sebuah kitab Daqa'iqul Akhbar menerangkan bahawa akan didatangkan seorang hamba pada hari kiamat nanti, dan sangat beratlah timbangan kejahatannya, dan telah diperintahkan untuk dimasukkan ke dalam neraka.
Maka salah satu daripada rambut-rambut matanya berkata, "Wahai Tuhanku, Rasul Engkau Nabi Muhammad S.A.W telah bersabda, sesiapa yang menangis kerana takut kepada Allah S.W.T, maka Allah mengharamkan matanya itu ke neraka dan sesungguhnya aku menangis kerana amat takut kepada-Mu."

Akhirnya Allah S.W.T mengampuni hamba itu dan menyelamatkannya dari api neraka dengan berkat sehelai rambut yang pernah menangis kerana takut kepada Allah S.W.T. Malaikat Jibril A.S mengumumkan, telah selamat Fulan bin Fulan sebab sehelai rambut."
Dalam sebuah kitab lain, Bidayatul-Hidayah, diceritakan bahawa pada hari kiamat nanti, akan didatangkan neraka jahanam dengan mengeluarkan suaranya, suara nyalaan api yang sangat menggerunkan, semua umat menjadi berlutut kerana kesusahan menghadapinya. Allah S.W.T berfirman yang bermaksud, "Kamu lihat (pada hari itu) setiap umat berlutut (yakni merangkak pada lututnya). Tiap-tiap umat diseru kepada buku amalannya. (Dikatakan kepadanya) Pada hari ini kamu dibalasi menurut apa-apa yang telah kau kerjakan." (Surah al-Jatsiyah ayat 28)

Sebaik sahaja mereka menghampiri neraka, mereka mendengar kegeraman api neraka dengan nyalaan apinya, dan diterangkan dalam kitab tersebut bahawa suara nyalaan api neraka itu dapat didengar sejauh 500 tahun perjalanan. Pada waktu itu, akan berkata setiap orang hingga Nabi-nabi dengan ucapan, "Diriku, diriku (selamatkanlah diriku Ya Allah) kecuali hanya seorang nabi sahaja yang akan berkata, "Umatku, umatku."
Beliau ialah junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W. Pada masa itu akan keluarlah api neraka jahim seperti gunung-gunung, umat Nabi Muhammad berusaha menghalanginya dengan berkata, "Wahai api! Demi hak orang-orang yang solat, demi hak orang-orang yang ahli sedekah, demi hak orang-orang yang khusyuk, demi hak orang-orang yang berpuasa, supaya engkau kembali."

Walaupun dikata demikian, api neraka itu tetap tidak mahu kembali, lalu malaikat Jibril berkata, "Sesungguhnya api neraka itu menuju kepada umat Muhammad S.A.W"
Kemudian Jibril membawa semangkuk air dan Rasulullah meraihnya. Berkata Jibril A.S. "Wahai Rasulullah, ambillah air ini dan siramkanlah kepadanya." Lalu Baginda mengambil dan menyiramkannya pada api itu, maka padamlah api itu.
Setelah itu Rasulullah S.A.W pun bertanya kepada Jibril A.S. "Wahai Jibril, Apakah air itu?" Maka Jibril berkata, "Itulah air mata orang derhaka di kalangan umatmu yang menangis kerana takut kepada Allah S.W.T. Sekarang aku diperintahkan untuk memberikannya kepadamu agar engkau menyiramkan pada api itu." Maka padamlah api itu dengan izin Allah S.W.T.

Telah bersabda Rasulullah S.A.W, " Ya Allah anugerahilah kepada kami dua buah mata yang menangis kerana takut kepada-Mu, sebelum tidak ditemunya air mata."

ALLAH MENOLAK 1 DOA DARI 3 DOA RASULLAH

'Amir bin Said dari bapanya berkata bahawa : "Satu hari Rasulullah S.A.W telah datang dari daerah berbukit. Apabila Rasulullah S.A.W sampai di masjid Bani Mu'awiyah lalu beliau masuk ke dalam masjid dan menunaikan solat dua rakaat. Maka kami pun turut solat bersama dengan Rasulullah S.A.W.
Kemudian Rasulullah S.A.W berdoa dengan doa yang agak panjang kepada Allah S.W.T :
Setelah selesai beliau berdoa maka Rasulullah S.A.W pun berpaling kepada kami lalu bersabda yang bermaksud : "Aku telah bermohon kepada Allah S.W.T tiga perkara, dalam tiga perkara itu cuma dia memperkenankan dua perkara sahaja dan satu lagi ditolak.

1. Aku telah bermohon kepada Allah S.W.T supaya ia tidak membinasakan umatku dengan musim susah yang berpanjangan. Permohonanku ini diperkenankan oleh Allah S.W.T.
2. Aku telah bermohon kepada Allah S.W.T supaya umatku ini jangan dibinasakan dengan bencana tenggelam (seperti banjir besar yang telah melanda umat Nabi Nuh s.a). Permohonanku ini telah diperkenankan oleh Allah S.W.T.
3. Aku telah bermohon kepada Allah S.W.T supaya umatku tidak dibinasakan kerana pergaduhan sesama mereka (peperangan, pergaduhan antara sesama Islam). Tetapi permohonanku telah tidak diperkenankan (telah ditolak).

Apa yang kita lihat hari ini ialah negara-negara Islam sendiri bergaduh antara satu sama lain, hari ini orang Islam bergaduh sesama sendiri, orang kafir menepuk tangan dari belakang, apakah ini cantik kita melihatnya ?

KELEBIHAN 10 MUHARAM (HARI AASYURA)

Dari Ibnu Abbas r.a berkata Rasulullah S.A.W bersabda : " Sesiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka Allah S.W.T akan memberi kepadanya pahala 10,000 malaikat dan sesiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka akan diberi pahala 10,000 orang berhaji dan berumrah, dan 10,000 pahala orang mati syahid, dan barang siapa yang mengusap kepala anak-anak yatim pada hari tersebut maka Allah S.W.T akan menaikkan dengan setiap rambut satu darjat. Dan sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa pada orang mukmin pada hari Aasyura, maka seolah-olah dia memberi makan pada seluruh ummat Rasulullah S.A.W yang berbuka puasa dan mengenyangkan perut mereka."

Lalu para sahabat bertanya Rasulullah S.A.W : " Ya Rasulullah S.A.W, adakah Allah telah melebihkan hari Aasyura daripada hari-hari lain?". Maka berkata Rasulullah S.A.W : " Ya, memang benar, Allah Taala menjadikan langit dan bumi pada hari Aasyura, menjadikan laut pada hari Aasyura, menjadikan bukit-bukit pada hari Aasyura, menjadikan Nabi Adam dan juga Hawa pada hari Aasyura, lahirnya Nabi Ibrahim juga pada hari Aasyura, dan Allah S.W.T menyelamatkan Nabi Ibrahim dari api juga pada hari Aasyura, Allah S.W.T menenggelamkan Fir'aun pada hari Aasyura, menyembuhkan penyakit Nabi Ayyub a.s pada hari Aasyura, Allah S.W.T menerima taubat Nabi Adam pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengampunkan dosa Nabi Daud pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman juga pada hari Aasyura, dan akan terjadi hari kiamat itu juga pada hari Aasyura !".

KISAH PENCIPTAAN AKAL DAN NAFSU

Dalam sebuah kitab karangan seorang ulama,'Ustman bin Hasan bin Ahmad Asy-Syaakir Alkhaubawiyi, , menerangkan bahawa sesungguhnya Allah S.W.T telah menciptakan akal, maka Allah S.W.T telah berfirman yang bermaksud : "Wahai akal mengadaplah engkau." Maka akal pun mengadap kehadapan Allah S.W.T., kemudian Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Wahai akal berbaliklah engkau!", lalu akal pun berbalik.
Kemudian Allah S.W.T. berfirman lagi yang bermaksud : "Wahai akal! Siapakah aku?". Lalu akal pun berkata, "Engkau adalah Tuhan yang menciptakan aku dan aku adalah hamba-Mu yang daif dan lemah."

Lalu Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Wahai akal tidak Ku-ciptakan makhluk yang lebih mulia daripada engkau."
Setelah itu Allah S.W.T menciptakan nafsu, dan berfirman kepadanya yang bermaksud : "Wahai nafsu, mengadaplah kamu!". Nafsu tidak menjawab sebaliknya mendiamkan diri. Kemudian Allah S.W.T berfirman lagi yang bermaksud : "Siapakah engkau dan siapakah Aku?". Lalu nafsu berkata, "Aku adalah aku, dan Engkau adalah Engkau."
Setelah itu Allah S.W.T menyiksanya dengan neraka jahim selama 100 tahun, dan kemudian mengeluarkannya. Kemudian Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Siapakah engkau dan siapakah Aku?". Lalu nafsu berkata, "Aku adalah aku dan Engkau adalah Engkau."

Lalu Allah S.W.T menyiksa nafsu itu dalam neraka Juu'iaitu neraka yang paling lapar selama 100 tahun. Setelah dikeluarkan maka Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Siapakah engkau dan siapakah Aku?". Akhirnya nafsu mengakui dengan berkata, " Aku adalah hamba-Mu dan Kamu adalah tuhanku."
Dalam kitab tersebut juga diterangkan bahawa dengan sebab itulah maka Allah S.W.T mewajibkan puasa kerana nafsu akan lemah apabila lapar.
Dalam kisah ini dapatlah kita mengetahui bahawa nafsu itu adalah sangat jahat oleh itu hendaklah kita mengawal nafsu itu, jangan biarkan nafsu itu mengawal kita, sebab kalau dia yang mengawal kita maka kita akan menjadi musnah.

KISAH NERAKA JAHANNAM

Dikisahkan dalam sebuah hadis bahawa sesungguhnya neraka Jahannam itu adalah hitam gelap, tidak ada cahaya dan tidak pula ia menyala. Dan ianya memiliki 7 buah pintu dan pada setiap pintu itu terdapat 70,000 gunung, pada setiap gunung itu terdapat 70,000 lereng dari api dan pada setiap lereng itu terdapat 70,000 belahan tanah yang terdiri dari api, pada setiap belahannya pula terdapat 70,000 lembah dari api.
Dikisahkan dalam hadis tersebut bahawa pada setiap lembah itu terdapat 70,000 gudang dari api, dan pada setiap gudang itu pula terdapat 70,000 kamar dari api, pada setiap kamar itu pula terdapat 70,000 ular dan 70,000 kala, dan dikisahkan dalam hadis tersebut bahawa setiap kala itu mempunyai 70,000 ekor dan setiap ekor pula memiliki 70,000 ruas. Pada setiap ruas kala tersebut ianya mempunyai 70,000 qullah bisa.

Dalam hadis yang sama menerangkan bahawa pada hari kiamat nanti akan dibuka penutup neraka Jahannam, maka sebaik sahaja pintu neraka Jahannam itu terbuka, akan keluarlah asap datang mengepung mereka di sebelah kiri, lalu datang pula sebuah kumpulan asap mengepung mereka disebelah hadapan muka mereka, serta datang kumpulan asap mengepung di atas kepala dan di belakang mereka. Dan mereka (Jin dan Mausia) apabila terpandang akan asap tersebut maka bergetarlah dan mereka berlutut dan memanggil-manggil, "Ya Tuhan kami, selamatkanlah."

Diriwayatkan bahawa sesungguhnya Rasulullah S.A.W telah bersabda : "Akan didatangkan pada hari kiamat itu neraka Jahannam, dan neraka Jahannam itu mempunyai 70,000 kendali, dan pada setiap kendali itu ditarik oleh 70,000 malaikat, dan berkenaan dengan malaikat penjaga neraka itu besarnya ada diterangkan oleh Allah S.W.T dalam surah At-Tahrim ayat 6 yang bermaksud : "Sedang penjaganya malaikat-malaikat yang kasar lagi keras."
Setiap malaikat apa yang ada di antara pundaknya adalah jarak perjalanan setahun, dan setiap satu dari mereka itu mempunyai kekuatan yang mana kalau dia memukul gunung dengan pemukul yang ada padanya, maka nescaya akan hancur lebur gunung tersebut. Dan dengan sekali pukulan sahaja ia akan membenamkan 70,000 ke dalam neraka Jahannam.

KISAH LIMA PERKARA ANEH

Abu Laits as-Samarqandi adalah seorang ahli fiqh yang masyur. Suatu ketika dia pernah berkata, ayahku menceritakan bahawa antara Nabi-nabi yang bukan Rasul ada menerima wahyu dalam bentuk mimpi dan ada yang hanya mendengar suara.
Maka salah seorang Nabi yang menerima wahyu melalui mimpi itu, pada suatu malam bermimpi diperintahkan yang berbunyi, "Esok engkau dikehendaki keluar dari rumah pada waktu pagi menghala ke barat. Engkau dikehendaki berbuat, pertama; apa yang negkau lihat (hadapi) maka makanlah, kedua; engkau sembunyikan, ketiga; engkau terimalah, keempat; jangan engkau putuskan harapan, yang kelima; larilah engkau daripadanya."

Pada keesokan harinya, Nabi itu pun keluar dari rumahnya menuju ke barat dan kebetulan yang pertama dihadapinya ialah sebuah bukit besar berwarna hitam. Nabi itu kebingungan sambil berkata, "Aku diperintahkan memakan pertama aku hadapi, tapi sungguh aneh sesuatu yang mustahil yang tidak dapat dilaksanakan."
Maka Nabi itu terus berjalan menuju ke bukit itu dengan hasrat untuk memakannya. Ketika dia menghampirinya, tiba-tiba bukit itu mengecilkan diri sehingga menjadi sebesar buku roti. Maka Nabi itu pun mengambilnya lalu disuapkan ke mulutnya. Bila ditelan terasa sungguh manis bagaikan madu. Dia pun mengucapkan syukur 'Alhamdulillah'.

Kemudian Nabi itu meneruskan perjalanannya lalu bertemu pula dengan sebuah mangkuk emas. Dia teringat akan arahan mimpinya supaya disembunyikan, lantas Nabi itu pun menggali sebuah lubang lalu ditanamkan mangkuk emas itu, kemudian ditinggalkannya. Tiba-tiba mangkuk emas itu terkeluar semula. Nabi itu pun menanamkannya semula sehingga tiga kali berturut-turut.
Maka berkatalah Nabi itu, "Aku telah melaksanakan perintahmu." Lalu dia pun meneruskan perjalanannya tanpa disedari oleh Nabi itu yang mangkuk emas itu terkeluar semula dari tempat ia ditanam.

Ketika dia sedang berjalan, tiba-tiba dia ternampak seekor burung helang sedang mengejar seekor burung kecil. Kemudian terdengarlah burung kecil itu berkata, "Wahai Nabi Allah, tolonglah aku."
Mendengar rayuan burung itu, hatinya merasa simpati lalu dia pun mengambil burung itu dan dimasukkan ke dalam bajunya. Melihatkan keadaan itu, lantas burung helang itu pun datang menghampiri Nabi itu sambil berkata, "Wahai Nabi Allah, aku sangat lapar dan aku mengejar burung itu sejak pagi tadi. Oleh itu janganlah engkau patahkan harapanku dari rezekiku."

Nabi itu teringatkan pesanan arahan dalam mimpinya yang keempat, iaitu tidak boleh putuskan harapan. Dia menjadi kebingungan untuk menyelesaikan perkara itu. Akhirnya dia membuat keputusan untuk mengambil pedangnya lalu memotong sedikit daging pehanya dan diberikan kepada helang itu. Setelah mendapat daging itu, helang pun terbang dan burung kecil tadi dilepaskan dari dalam bajunya.
Selepas kejadian itu, Nabi meneruskan perjalannya. Tidak lama kemudian dia bertemu dengan satu bangkai yang amat busuk baunya, maka dia pun bergegas lari dari situ kerana tidak tahan menghidu bau yang menyakitkan hidungnya. Setelah menemui kelima-lima peristiwa itu, maka kembalilah Nabi ke rumahnya. Pada malam itu, Nabi pun berdoa. Dalam doanya dia berkata, "Ya Allah, aku telah pun melaksanakan perintah-Mu sebagaimana yang diberitahu di dalam mimpiku, maka jelaskanlah kepadaku erti semuanya ini."

Dalam mimpi beliau telah diberitahu oleh Allah S.W.T. bahawa, "Yang pertama engkau makan itu ialah marah. Pada mulanya nampak besar seperti bukittetapi pada akhirnya jika bersabar dan dapat mengawal serta menahannya, maka marah itu pun akan menjadi lebih manis daripada madu.
Kedua; semua amal kebaikan (budi), walaupun disembunyikan, maka ia tetap akan nampak jua. Ketiga; jika sudah menerima amanah seseorang, maka janganlah kamu khianat kepadanya. Keempat; jika orang meminta kepadamu, maka usahakanlah untuknya demi membantu kepadanya meskipun kau sendiri berhajat. Kelima; bau yang busuk itu ialah ghibah (menceritakan hal seseorang). Maka larilah dari orang-orang yang sedang duduk berkumpul membuat ghibah."

Saudara-saudaraku, kelima-lima kisah ini hendaklah kita semaikan dalam diri kita, sebab kelima-lima perkara ini sentiasa sahaja berlaku dalam kehidupan kita sehari-hari. Perkara yang tidak dapat kita elakkan setiap hari ialah mengata hal orang, memang menjadi tabiat seseorang itu suka mengata hal orang lain. Haruslah kita ingat bahawa kata-mengata hal seseorang itu akan menghilangkan pahala kita, sebab ada sebuah hadis mengatakan di akhirat nanti ada seorang hamba Allah akan terkejut melihat pahala yang tidak pernah dikerjakannya. Lalu dia bertanya, "Wahai Allah, sesungguhnya pahala yang Kamu berikan ini tidak pernah aku kerjakan di dunia dulu."

Maka berkata Allah S.W.T., "Ini adalah pahala orang yang mengata-ngata tentang dirimu." Dengan ini haruslah kita sedar bahawa walaupun apa yang kita kata itu memang benar, tetapi kata-mengata itu akan merugikan diri kita sendiri. Oleh kerana itu, hendaklah kita jangan mengata hal orang walaupun ia benar.

YOU ARE MY FRIEND

When I walk in the darkness,
I was alone and the felt world so silent.
I have no idea where I must to go.
That time, you came as the light
And show me the right way
to reach my destiny path.
Now I know that you are my friend.
Thank for appearing in my life
And thank for accepting me in your life.

Makna Politik

Sebuah keluarga dari golongan pertengahan, di mana suami dan isteri bekerja. Mereka mempunyai dua orang anak. Seorang berusia 9 tahun dan seorang berusia setahun. Segala urusan rumah dikendalikan oleh seorang pembantu rumah Indonesia .

Pada suatu malam, ketika sedang makan malam sekeluarga, si anak sulung yang berusia 9 tahun itu bertanya pada si ayah, "Ayah, apa itu politik?" Tersedak si ayah mendengar persoalan anaknya itu.
Jawab ayah, "Politik itu macam keluarga kita. Ayah dapatkan wang untuk keluarga kita, ayah adalah kapitalis, Mama gunakan wang itu untuk menguruskan keluarga kita, jadi mama adalah kerajaan. Kakak pembantu rumah kita adalah golongan pekerja. Kamu adalah rakyat dan adik kamu adalah generasi masa depan. Faham?"

Kelipok-kelipok mata si anak pejam celik. Memang tidak faham. Lantas si ibu mencelah, "Tak apa, malam ini waktu hendak tidur, kamu fikirkan apa yang ayah cakap dan cuba faham okay."

Jadi semalaman si anak berusia 9 tahun itu tidak dapat lelapkan matanya berfikir tentang politik. Sehingga akhir sekali dia menjadi jemu dan hampir terlelap. Pada waktu itulah, si adik buat perangai. Meraung tengah-tengah malam pulak. Si anak itu pergi ke bilik ibu dan ayahnya hendak memberitahu bahawa adiknya itu sedang meraung kerana pampersnya sudah penuh najis. Sampai di bilik dia lihat si ibu sedang lena tidur. Walau berkali-kali dipanggil, si ibu tetap tidur. Di lihat si ayah pula tiada di sebelah ibu. Jemu mengejutkan ibu yang tak bangun-bangun, dia mengambil keputusan ke bilik pembantu rumah. Bila dibuka bilik pembantu rumah, dia lihat si ayah sedang 'bermain' dengan si pembantu Indonesia itu.



Akhir sekali si anak terpaksa menyalin pampers adiknya sendiri.

Sewaktu bersarapan esok pagi, si ayah bertanya, "Dah faham apa itu politik?"

Si anak yang sedang selera makan selamba menjawab, "Dah!". Si ayah dan ibu terkejut dengan jawapan selamba itu. Lantas si ibu mencelah, "jadi apa dia politik tu?".

Si anak tanpa mengangkat muka melihat ayah dan ibunya, dengan tenang menjawab. "sewaktu kerajaan sedang asyik tidur, golongan kapitalis menodai golongan pekerja. Akibatnya rakyat diabaikan dan masa depan bergelumang najis! Itulah politik"

Silat semakin luntur di hati melayu

Silat sememangnya sinonim dengan bangsa Melayu. Masyarakat Melayu dari zaman dahulu-kala lagi menggunakan silat sebagai seni mempertahankan diri dan medium latihan bagi menyihatkan badan. Di imbau dari sejarah juga dapat dipastikan silat pernah digunakan oleh pahlawan-pahlawan Melayu dahulu seperti Hang Tuah lima bersaudara, Dato’ Bahaman, Maharajalela, Mat Kilau dan sebagainya untuk mempertahankan tanah air daripada penjajahan. Sejak berkurun lamanya silat bertapak di Tanah Melayu dan semakin berkembang dengan penubuhan pelbagai aliran seperti Gayong, Cekak, Lincah dan banyak lagi aliran lain menjadikannya seni mempertahankan diri yang diiktiraf dunia dan mendapat tarikan negara luar untuk turut mempelajari silat.

Di Malaysia kini, ribuan jenis aliran seni mempertahankan diri muncul ibarat cendawan tumbuh selepas hujan. Seni beladiri dari negara luar menjadi tumpuan dan mendapat penglibatan pelbagai pihak. Semakin lama, silat yang menjadi satu seni kebanggaan orang Melayu semakin terpinggir. Pengamal-pengamal silat kian berkurangan saban tahun dan masyarakat Melayu sendiri semakin alpa memperjuangkan seni warisan bangsa. Hal yang membimbangkan ini masih tidak disedari dan menarik perhatian masyarakat Melayu.

Jika diperhatikan secara umumnya, silat semakin terpinggir kerana masyarakat melayu sekarang kurang diberikan pendedahan tentang kewibawaan silat yang diturunkan oleh nenek moyang kita dan kepentingannya lebih-lebih lagi masyarakat di bandar. Kawasan bandar yang kekurangan kawasan lapang lebih menyukarkan pembukaan gelanggang silat dan hanya terhad di sekolah-sekolah dan beberapa pusat pengajian tinggi sahaja. Hal ini sekaligus menyukarkan golongan yang tidak berkaitan dengan institusi pengajian untuk turut serta dalam pembelajaran seni beladiri ini seperti golongan dewasa dan pekerja. Latihan silat berbeza dengan seni beladiri yang lain dan kurang sesuai dijalankan di dalam gym atau dewan. Sesetengah aliran silat juga memerlukan pelatih melakukan upacara pembukaan gelanggang sebelum melakukan latihan dan upacara ini biasanya memerlukan kawasan yang lapang.

Silat juga sering kali dikaitkan dengan ilmu kebatinan. Hal ini amat membimbangkan banyak pihak terutamanya ibubapa yang tidak mahu anak-anak mereka terlibat dengan amalan yang diragui ini. Banyak kes dimana seseorang pesilat menjadi isim atau gila kerana mengamalkan ilmu kebatinan dan hal ini menyebabkan masyarakat takut untuk mendekatkan diri dengan seni beladiri ini. Padahal bukan semua silat yang mengamalkan ilmu kebatinan malah sesetengah aliran juga tidak memaksa atau menganjurkan pelatihnya mengamalkan ilmu tersebut. Hakikatnya, kebanyakan mahaguru silat tidak menggalakkan dan sesetengahnya mencegah pesilat-pesilat terlibat dengan ilmu kebatinan lebih-lebih lagi yang diragui keabsahannya malahan mendidik pesilat agar patuh dengan ajaran Islam seperti tidak meninggalkan sembahyang, adab dengan ibubapa dan sentiasa berzikir untuk mendekatkan diri dengan Tuhan.

Dalam era yang serba moden ini. Pada pandangan mereka, silat tidak lebih dari seni tempur yang bersenjata seperti keris dan tongkat serta ditambah dengan bunga-bunga tarian. Hakikatnya mereka tidak sedar bahawa silat itu satu seni yang diamalkan untuk menyihatkan rohani dan jasmani bahkan bukan untuk bertempur semata-mata. Persepsi masyarakat yang sebegini perlu diubah agar hal ini tidak terus berlanjutan ke generasi seterusnya. Walaupun telah ditubuhkan PESAKA untuk menjaga dan memartabat seni warisan melayu ini, namun pertubuhan ini dilihat tidak dapat memainkan peranan yang lebih mapan. Tindakan yang sepatutnya perlu diambil bagi menyedarkan masyarakat tentang identiti sebenar sesebuah pertubuhan silat.

Sebagai masyarakat Melayu, kita perlu sama-sama bangkit membela seni silat yang menjadi lambang tunjang bangsa. Jangan cuma pandai berdalih untuk kita menguburkan seni warisan nenek moyang kita di tanah air sendiri sedangkan silat mula diterima oleh masyarakat luar. Hal ini menunjukkan silat perlu dilihat dengan pandangan yang lebih global dan bukan hanya tersempit dikalangan melayu sahaja. Oleh itu, untuk terus menghidupkan silat di persada dunia, masyarakat melayu sebagai pengasas seni beladiri ini perlu menjadi pancang bagi memastikan silat terus menjadi lambang estetik bangsa.

ANAK DESA

aku sorang diri
diteratak usang ini
ditemani kicau burung
yang bermain digigi kali

biarpun aku sendiri
namun ku tak sunyi meniti hari
dikelilingi hijau bumi
langit biru indah sekali

oh sinar mentari
hadirlah kemari
terangi hidupku
agar dapat lari
sesuka hati mengejar mimpi

aku anak desa
aku bahagia
biarpun mereka kata
aku tak punya apa-apa

aku bahagia
aku anak desa