Pages

Tuesday, July 14, 2009

KITA BANGGA ATAU MALU?

Patut dibanggakan atau merasa malu daripada cerita superhero terbitan anak watan kita? antara keluang man dengan cicak man, rasa-rasanye yang mana lebih hebat? walaupun kita berjaya mencipta watak superhero sendiri,namun ia tetap tiada keperibadian tersendiri. masing2 masih kelihatan bayangan superhero dari barat lebih2 lagi batman.walaupun keluang man best dan ada jalan criter tersendiri, namun imejnya lebih menyerupai batman.ditambah lagi dengan kehadiran pembantunya, tiungman yang hampir menyamai robin. kelawar ngan keluang, robin ngan tiung. jelas kelihatan adaptasi criter batman. tetapi dari segi jalan criter mmg best. dua orang lelaki yang tak siuman boleh jadi adiwira dan dapat berlawan dengan selamba je. yang aku tak paham, kenapa la inspektor shahab tu tak puas hati ngan keluangman. ada je hasad dengki. bukan nak trima kasih sebab tolong tangkap penjenayah....hurm, agak2nya bila la keluangman nak di filemkan.idea penciptaan watak manusia cicak memang best. tapi nampak cam nak tiru criter spiderman gak. dapat power dari binatang.tapi masih boleh diketepikan soal 2.pas 2, mengenai latar belakang tempat tinggal cicakman pula iaitu negara metrofulus. latar blakang criter ni lebih kurang ngan bandar gothem dalam crite batman. kenapa tak dibuat terus je di malaysia dan dapat menjadi lambang kebanggaan negara. pape pon, crite cicakman memang best.kurang2 ada gak adiwira ciptaan anak malaysia.


p/s : semua tu pendapat aku semata-mata. walaupon ada persamaan antara superhero ciptaan kita ngan omputeh, namun aku tetap bangga sebab kita dapat cipta watak hero dan di filemkan sendiri. korang rasa camne? tepuk perut, tanyalah mulut..

1 Orang mengumpat:

jai.jezz ^.~ said...

filem & cerita kiter ader keistimewaan.. klu diperluaskan lagi tak mustahil watak seprti kluang man, cicak man etc akan dikenali.. ^.~