Pages

Monday, March 11, 2013

Perlu ke Fan Pages?

Aku betul-betul sedih sekarang ni.. sedih yang pertamanya, screen laptop aku dah rosak..huhuhu.. nak repair kat kedai memang satu kemalasan.. aku memang dah lama tak keluar ke bandar melainkan urusan-urusan penting je.. So, untuk melangkahkan kaki ke kedai memang satu masalah.. nak online, terpaksa la guna desktop kat rumah.. mungkin ada jugak la kebaikan dari kerosakan laptop aku. sebab selama ni aku memang tak sentuh pon komputer kat ruang tamu tu. tersadai je kat situ.. Selama 6 tahun dah kot aku guna laptop tu.tak pernah lagi rosak.. ni merupakan kerosakan serius kali pertama.. perasaan aku dah ibarat orang mati bini~

Kesedih yang kedua, kelmarin aku pergi la ke cyber cafe dulu untuk online.. sampai je sana, suasana kat dalam memang meriah. penuh dengan budak-budak dan para belia.. nampaknya orang kampung aku ramai yang celik IT kot.. tapi malangnya, rata-rata yang pergi sana semata-mata hanyalah untuk main game je.. pastu buka pesbuk.. aiiyooo.. dah tak reti ke nak buka benda-benda lain yang boleh mendatangkan faedah dan manfaat untuk diri.. memang tak dinafikan pesbuk pon ada kebaikan.. tapi rata-rata yang online hanya reti post status 'mood' semasa dan 'like' dan 'komen' post member je.. stakat macam tu, bila boleh nak majukan diri..

Tapi aku lebih sedih bila tengok budak-budak sekarang ni yang main pesbuk, tapi siap wat akaun fan page la pulak.. bukan akaun biasa dengan 'add' dan 'approve' member-member.. tapi member-member kena 'like' page dia.. woooowwww..budak-budak sekarang ni memang dah berangan nak jadi artis kot. kalau diorang tu public figure takpe la..ni ntah apa-apa nak suruh orang like page peribadi dia.. siap promote lagi tu.. adoyaii.. kalau nak wat fan page tu tak salah.. tapi biar la kena dengan tempatnya.. wat la fan page untuk blog ke, untuk bisnes ke.. nasihat aku kat adik-adik yang suka online tu, buat la benda-benda berfaedah sikit masa menggunakan internet ni.. bukan untuk hiburan semata-mata.. cuba cari maklumat terkini ke, berita-berita semasa, pasal teknologi terbaru ke, baca pasal sejarah ke... kurang-kurang dapat jugak sedikit ilmu.. Jangan terlalu asyik dengan pesbuk dan main game je...



p/s : aku dulu pon addict jugak ngan pesbuk & game online.. nasib baik dah insaf~

2 Orang mengumpat:

Anak Pak Muin said...

orang sekarang, obses sgt dgn pesbuk

Lydia Miza said...

mcm retis siap ada fanpage..ohoho