Pages

Friday, February 11, 2011

Air Mata Subuh

Hari ni, subuh-subuh lagi air mata aku mengalir.. bukan sebab aku insaf lepas sembahyang subuh. bukan jugak kena tinggal ngan awek sebab aku memang tak de awek. Aku tetiba jadi sebak dan air mata secara otomatik nak mengalir.. malas dah aku nak sekat. biarlah ia mengalir asalkan pertanyaan aku selama ni dah terjawab. Semuanya kerana sorang kawan.. hmm, kawan blogger aku dulu. Sejak aku mula berblog  hampir 2 tahun dulu, orang yang follow blog aku hanyalah member-member terdekat aku je.. tiba-tiba beberapa minggu lepas aku berblog, ada sorang perempuan jadi follower aku. follower pertama yang aku tak kenal batang hidung. mana dia dapat link blog aku pon, tak tahu la..

Sejak dia jadi follower aku, setiap hari dan setiap entry aku dia akan komen.. gembira jugak la bila ada kenalan baru dalam dunia blog ni. peramah betul orangnya.. aku tengok, blog dia yang baru buat selang beberapa minggu je ngan aku tapi follower dia dah beratus.hmmm, tak heran la sebab dia tu sangat peramah. blog dia pon best untuk dibaca walaupon dia hanya bercerita kisah dia seharian..cara penyampaiannya sangat-sangat menarik hati. Kalu ada blogger yang dah berblog sejak 2 tahun lalu, aku rasa ramai jugak yang kenal dengan dia. Tak lama lepas tu, tiba-tiba dia menyepi.. berbulan tak update blog.. walaupon dah berbulan tak update, setiap hari aku akan jenguk blog dia. mana tau dia takde idea ke. cuma menyapa kat SB ke.. tapi tetap tiada khabar.

Tak lama lepas tu, kat blog beliau ada adik dia bagitau yang dia tengah sakit.. Ya Rabbi.. memang aku dah agak. dia ada beritahu sebelum ni dia sakit lutut dan tulang. tapi takkan la pasal sakit lutut pon tak boleh update blog? aku agak penyakitnya semakin serius.lepas tu dia langsung menyepi. blog dia terus tertutup.. Aghh, aku rindukan untuk melihat keriangan dia. aku rindukan ayat-ayat yang mencuit hati darinya. tapi tak sangka selama ni dia sembunyikan penderitaannya dengan gelak tawa. dah setahun lebih, aku sering teringat kat dia walaupon blog dia dah takde. aku cuba la search kat internet dan selama ni tak dapat apa-apa info. pagi ni, aku search lagi dan baru ku tahu, sebelum ni dia pengsan hampir 2 bulan kerana sakit. dan pada bulan lepas dia telah pun kembali ke rahmatullah..bila mana aku tahu pemergian beliau, air mata aku terus gugur.

Pertanyaan aku selama ni terjawab..tapi kenapakah sudah terlalu lama baru ku tahu khabar berita.. kenapa aku langsung tiada peluang untuk bersua mahupun berbicara dengannya. tak sangka Allah lebih sayangkannya. dalam usia yang muda dia dah meninggalkan dunia kerana kanser tulang. Semoga sahabatku, Jaifizah a.k.a jai.jezz aman di sana. Al-Fatihah..............



*tiba-tiba aku teringat kat beliau lepas tgk komen dia dulu.. bila aku tahu, dia dh pun......

4 Orang mengumpat:

Encik MamaT said...

selamat pagi shatooman.. salam takziah... sangat pasti kau akan merasa sedih atas kepergiannya... walaupun kadang2 kita hanya menyapa.. tidak kenal antara satu sama lain.. tetapi.. kita juga akan merasa kehilangan... :) sabar ye...

shatooman said...

Encik Mamat : mmg sgt2 sedih.. x sangka dia yg hadir seketika, kemudian hilang dan telah pergi utk selama-lamanya... :(

Ayuni said...

takziah, Allah ;lebih sygkn dier....

FaizalSulaiman said...

Alfatihah buat beliau!