Pages

Tuesday, January 11, 2011

Nama je Islam...

Entry ni bertujuan hanyalah untuk meluahkan ketidakpuasan hati aku je sebenarnya.. Di sarankan tak payah baca la entry ni. tapi kalu ada yang nak teruskan pembacaan pon, lantak korang lah.. Kalu tak stim, jangan salahkan aku ye.. aku dah bagi amaran awal-awal..

Pada 6 bulan yang lalu, aku telah kelaparan kerana kehabisan wang ringgit. Wang rupiah aku tak pernah ada, jadi tak pernah habis la.. Dengan nak tak nak, Ayah aku yang bertanggungjawab untuk menyara aku telah memasukkan sedikit wang beliau ke akaun bank aku. Apa yang mendukacitakan, wang tersebut yang berjumlah seratus ringgit malaysia sahaja telah di telan tanpa belas kasihan oleh mesin memakan wang a.k.a mesin cash deposit. Duit dah telan, tapi baki akaun tak bertambah.. maka ayah aku sekali lagi terpaksa memasukkan jumlah wang yang sama.. cubaan kali kedua untuk masukkan duit baru berjaya. Apa kes dengan duit yang kena telan tu? My daddy pon pergi la wat report kat bank tu. diorang kata akan selesaikan masalah tersebut dan wang akan dimasukkan balik ke dalam akaun.

Seminggu kemudian, kawan aku pulak nak pergi mengeluarkan wang sebanyak seratus ringgit malaysia sahaja di atm kat bank.. heran jugak la member ni, duit tak keluar tapi baki dalam akaun pulak dah kena tolak. maka terpaksa la dia keluarkan lagi seratus ringgit malaysia sahaja sebab nak makan punya pasal. pastu dia gi report kat bank tentang kejadian yang menimpa beliau. mereka kata akan selesaikan masalah tu dengan memasukkan balik duit tu dalam akaun. 

Selepas kejadian tu, ayah aku kerap kali berulang ke bank tu sebab duit masih belum masuk-masuk lagi. pihak bank hanya memberi alasan yang sama iaitu wang akan dimasukkan kemudian..Kini, selepas enam bulan, duit tu masih belum-belum masuk lagi.. Dah beberapa kali aku, ayah aku serta member aku pergi menjenguk bank untuk tanyakan masalah tu. tapi masih jugak tak selesai. Heran..member aku pon menerima nasib yang sama. walaupon seratus ringgit tu tak banyak bagi korang yang kaya, tapi jumlah tu amat besar nilainya kepada manusia yang bergelar student macam aku ni..bayangkan kalu seribu sorang yang menerima nasib yang sama macam aku dan member aku ni macam mana? betapa untungnya BANK ISLAM sebab buat senyap je duit orang yang dia telan..nama je ISLAM dan kononnya menggunakan sistem perbankan secara Islam, tapi dok makan duit orang. takkan la pasal duit seciput tu pon nak ambik masa berbulan..Huh!!!


p/s : hari-hari makan megi... kadang-kadang terpaksa menagih simpati sebab nak makan sesuap nasi. :(

17 Orang mengumpat:

ciK mOt ©™ said...

eh gitu pun ada ek...

shatooman said...

cik mot : dalam dunia ni, macam-macam ada....

ini blog ayin! said...

seb bek x pkai bank islam...hehe

shatooman said...

ini blog ayin! : pasni kalu blh x nk guna dh.. xD

FaizalSulaiman said...

fuhh zaman blajaq la mmg sangat susah nak makan.seyesh weh.

eh depa wat senyap je?ishh bahaya la plak nak menyimpan kat BIslam. dulu pena jadik kat mybank,depa replace balik duitnya

shatooman said...

FaizalSulaiman : mmg seksa la zaman belajar ni.. duit nk guna banyak, pendapatan takde.harap kat mak bapak lagi, kalu ada pendapatan sampingan pun, berapa sen sangat la.. pasal duit tu x tau la.. dh 6 bulan pon senyap je.. :(

manna_salwa said...

sabar k.. mmg sadis bile bende cmtu jdk kt sape2 pun..

shatooman said...

manna_salwa : kalu x sabar, rasanya dh lama bank Islam tu terbakar..ahahaha. tak dapat tahan kesabaran, akhirnya terluah kat blog je yg mampu.. :(

eLYies said...

as salam perkenalan..

adui..tak syok la kalo kena cam gini kan dik..hish tak best langsung

shatooman said...

eLYies : salam kenal~ mmg x syok la kak.. bab duit ni, adik beradik pon sanggup bergaduh sampai berbunuh.. apatah lg kalu org lain yg ambik..hahaha

fiza said...

lor...apa pnya BANK daaaa..

shatooman said...

fiza : huhuhu...perbuatan tak seindah namanya~

tokeh besar said...

la...hang taktau ka?..semua BANK memang kencing kuat...baik hang simpan bawah bantal...

biskut said...

adik lelaki aku pon penah kena gak shatoo...masa tuh aku baru jer bank in utk dia n then dia kata tak kuar pon tapi resit jer kuar...check baki dah takde duit dalam...tapi report secepatnya dapat balik lak...

masalah sistem ker atau masalah lain(songlap)?payah gak lau bank islam selalu terjadi benda nih.hilang kepercayaan nanti.

ghostwriter said...

issyyhh... x acinyer bank!!!mmg jahat gile~ len kali ati2 yaa...^^

10jarijemari said...

biar betul ni?? haram la cmtu..huuu~

Ayuni said...

siannyer....