Pages

Sunday, January 30, 2011

Tikus

Tikus amat ditakuti oleh manusia terutamanya kaum perempuan.. mungkin tikus kelihatan geli dengan bulu dan berekor tirus serta kecil dan sangat lincah. Tikus ada macam-macam spesis dan saiz. Aku pernah baca dulu cerita pasal tikus memakan kucing.. ish~ memang melampau betol besarnya.. tak tahulah cerita tu benar atau dongeng. Bila saja di sebut tikus, macam-macam cerita kita boleh dengar.. dalam cerita kanak-kanak juga banyak di ceritakan pasal tikus contohnya macam cerita peniup seruling ajaib. tapi antara watak tikus yang popular mestilah Jerry dalam cerita Tom and Jerry dan Watak Mickey Mouse dari Disney.

Kebiasaannya tikus dikaitkan dengan aktiviti tak bermoral seperti lepak dalam rumah orang, lepak dalam longkang, membuat lubang pada almari dalam rumah, gigit wayar letrik la.. tapi sejahat-jahat tikus, tak pernah lagi dengar tikus hisap dadah, meragut beg tangan dan membuang anak macam sampah.. tikus cari sampah untuk dijadikan sarang untuk anak-anaknya berlindung ada la..sebodoh-bodoh tikus kerana takde akal, bodoh lagi manusia yang bodoh dari tikus.. ekk, betol ke ayat aku ni.. hentam la labu~

Tapi ada jugak tikus yang comel dan disukai manusia. contohnya macam tikus putih, tikus belanda, hamster... aku rasa la, tikus-tikus ni sangat cute dan dapat dijadikan pet oleh manusia termasuk aku sendiri pernah bela menatang tikus ni. best dowh dapat main ngan tikus.. biar dia jalan atas tangan, rasa geli-geli je.. walaupon tikus amat tidak disukai oleh manusia, tapi dizaman teknologi ni, manusia sangat perlukan tikus untuk klik-klik pada komputer. tanpa tikus, komputer tak kan berguna. laptop pon aku masih gunakan tikus kerana lebih selesa, lebih mudah dan lebih syok..hmm, apa motif entry ni? sebenarnya aku baru lepas beli tikus baru tadi masa pergi IT fair kat MidValley. tu je la yang ingin disampaikan sebenarnya..hahahaha






p/s : kepada mereka yang tak sekolah, tikus juga disebut mouse dalam bahasa Inggeris...

10 Orang mengumpat:

Daniela said...

hahahaha
tapi tikus yg spesies hamster memang kiut lah heheh

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sis suker tgk jerry..cute gak.hehe

Ayuni said...

tikus comellh, tikus putih bleh gne dlm eksperimen, hikhik...

CIK TOM said...

suka cite tom n jerry..lucu..hehe..

shatooman said...

Daniela : suka main ngan hamster :)

shatooman said...

LM : walaupon kecik, tp jerry pandai cari idea nk kenakan tom.. ^^

shatooman said...

Ayuni : x boleh tengok org bedah tikus~ nk muntah je rasa..

shatooman said...

cik tom : sy pon masih tengok tom n jerry.. walaupon dh nak jadi bapak budak, tp still lg layan kartun~ ekekeke

biskut said...

pernah tengok citer willard?

FaizalSulaiman said...

tikus pena la tgk member bela kawan se species ngn tikus ni aka hamster.

jenis tak pandai bela, sampai mati hamster tu,LOOOL