Pages

Sunday, May 8, 2011

Games menghina Islam

Rasanya, boleh dikatakan semua dari kita pernah main game kan? lebih-lebih lagi budak-budak lelaki.. Tapi tahukah korang dalam banyak-banyak game yang kita dok main tu, ada sesetengahnya berunsur menghina Islam dan cuba menjatuhkan Islam secara sulit. Yang mengejutkan, kebanyakannya adalah game yang femes dan menjadi kegilaan kita. Game apa yang menghina Islam?



1. Devil May Cry 3


Antara game yang pernah menjadi peberet aku..ciss.. game pasal penentang syaitan yang perlu melalui 12 pintu sebelum bertemu penghulu syaitan di pintu terakhir dan setiap pintunya ada memaparkan kalimah Allah.. Pintu terakhir tu pula dibuat menyamai pintu kaabah dan kononnya pintu penghubung diantara dunia syaitan dengan dunia nyata.

Pintu itu akan dibuka oleh sorang pengamal ilmu hitam dengan membaca ayat yang bila diterjemahkan berbunyi seperti "wahai pintu yang menghubungkan kegelapan"...dan seterusnya membaca ayat di dalam kitab yang dipegangnya. Ayat yang berbunyi "Wrath, Sloth, Lust, Gluttony, Greed, Pride dan Envy" yang disebut itu dipercayai 7 ayat kemusnahan yang terdapat didalam bible.

*lihat betul-betul pintu


*pintu Kaabah



2.Clive Barker Undying



Aku tak pernah main game ni. Permainan mengenai perlawanan dengan syaitan ni menggambarkan istana yang diduduki oleh syaitan-syaitan tu penuh dengan kalimah Allah. Maknanya orang yang menyembah Allah itu adalah sekutu kepada syaitan.


*nampak jelaskan tulisan tu?




3. Prince Of Persia

Antara game yang cukup femes..Kalu di perhatikan, pedang pada watak tu ada tertera tulisan Kaligrafi Arabic Alphabatic yang bermaksud "Sebarkanlah ajaranku walaupun satu ayat". Amat jelas ayat tu adalah sabda dari Rasulullah saw..


Ayat dengan maksud tersebut yang tertera dipedang adalah untuk menunjukkan Islam itu disebarkan melalui mata pedang.. Mereka ingin menunjukkan betapa Islam itu memaksa orang lain untuk memeluk agama Islam sewaktu penyebarannya dulu..




4.Counter Strike Condition Zero Deleted Scenes


Dalam game yang teramat femes ni, semasa first stage memerlukan kita menembak askar pengganas yang kononnya Islam.. bila kena tembak mereka akan menjerit "Allahuakhbar" dan "Jihad"... Kononnya umat Islam itu terrorist..



5. Zack And Wikki


Aku tak tahu pon  game ni pasal apa..tak pernah dengar pon selama ni.. tapi korang boleh tengok video dari sedutan game ni..cuba dengar baik-baik..pada minit ke 0:20 dan 0:44, korang boleh dengar laungan yang berbunyi "Allahuakhbar"...






6. Stronghold Crusader


Permainan dengan watak crusader yang menentang musuhnya..Game ni sebenarnya pasal perang salib..so paham-paham la apa yang berlaku semasa perang salib dan siapa yang dikatakan pihak musuh..



7. Guitar Hero 3 Legends Of Rock


Pasal game ni aku tak berapa pasti.. Kalu dilihat pada screenshot, ada yang kata mereka dok pijak kalimah Allah.. dan memang ada unsur penghinaan..tapi ada jugak yang kata mungkin itu kebetulan dengan lambang virgo yang nampak secara terbalik 180 darjah..


Lambang virgo:


dan kalau diterbalikkan 180 darjah akan jadi macam ni :



Bagi pendapat aku sendiri, aku mengatakan tu adalah lambang virgo. Alasan paling ringkas aku bagi ialah tulisan tu tak jelas menunjukkan kalimah Allah dan takde huruf Aliff di pangkalnya. Sebab lain aku katakan tu lambang virgo ialah, cuba tengok  kat kaki mamat sorang lagi yang pakai topi tu.. tu adalah lambang taurus.  

lambang taurus :



Terserah kepada korang untuk membuat penilaian masing-masing...



8.Resident Evil 4



Juga antara game yang femes gila-gila..Game yang mengisahkan tentang virus yang bahaya dan zomba zombie kampung pisang serta misi untuk menyelamatkan anak presiden Amerika yang diculik oleh geng Los Illuminados.. Tentu korang tahu pasal Illuminati kan? Tengok gambar lambang illuminati ni...

  
*Lambang Illuminati pada loket


*babak dalam game



*zoom kat pintu tu... Apakah korang pernah tengok pintu ni?




*Apakah bezanya pintu itu dengan pintu Omar bin Khattab, di  Masjid Nabawi, Madinah?


Hmm..sama je kan? yang beza sikit je kat lambang tengah tu.. tulisan kat tengah tu telah dimasukkan dengan lambang illuminati.. tu je~



perbezaan pintu sebenar dengan pintu dalam game...





Sungguh halus perancangan Yahudi untuk menghaspus dan menghina Islam bahkan dalam game pon ada diterapkan..sebenarnya masih banyak game lain yang turut mempunyai unsur sebegini.. tu belum sentuh bab movie, iklan video, video klip lagu dan sebagainya.. Pesan aku, berhati-hatilah dengan permainan Yahudi ni.. tanpa kita sedar sebenarnya kita dah semakin hanyut mengikut rentak yang dirancang oleh yahudi sejak bertahun-tahun lamanya...Percayalah, kita sekarang ni sedang menari mengikut rentak dendangan yahudi.. bila tiba masanya mereka akan melanyak kita secukupnya. Kemajuan yang kita kecap hari ni juga adalah agenda mereka.. Kemajuan memerlukan kemewahan.. kemewahan menjadikan kita lalai. kelalaian akan membuka ruang untuk mereka menyembelih mangsanya..

Ingat nih, kalu korang ada game-game gini, baik uninstall je.. jika ada CD, buangkan atau berikan kepada JAIS atau badan-badan agama yang berkaitan..Mengikut Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995, mana-mana orang Islam yang memiliki, menyimpan atau menjual bahan menghina Islam boleh dipenjara maksimum lima tahun atau denda RM5,000 ataupun kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan. Hukuman bagi orang bukan Islam yang terbukti menyimpan, menjual atau memiliki bahan itu, akan dirujuk kepada Kementerian Dalam Negeri.




sumber maklumat dan rujukan :  Sharing Knowledge

12 Orang mengumpat:

cik nurussalwa said...

benti2lah main game tu..
p main guli lagi baek.
ih3.

shatooman said...

cik nurussalwa : sy dh x main game2 ni.. terasa matang dh kot skrg ni~ ekekeke

FaizalSulaiman said...

terbaik la bro entry ko!

ghost writer said...

ok..aku memang tak peka tentang nih.siyes aku cuma tau main jer.

dan menjadi kegilaan aku sampai sekarang..devil may cry dan resident evil..

Ini Kisah Tia said...

haish ! kebanyakkan game2 tu adik Tia main ow . huh ! pasni nak suruh ayah dengan ibu baca entri ni supaya game tu boleh delete !! grr ~~

shatooman said...

FaizalSulaiman : aku pon tahu malam tadi bila ada sorang member bgtau.. cepat2 la cari maklumat & sebarkan..

shatooman said...

ghost : aku pon..residen evil ngan DMC tu antara game terawal & jadi feveret aku masa main PS..

shatooman said...

Tia : lakukanlah apa yg dirasakan patut...

nelly said...

tak patut sungguh ~

shatooman said...

nelly : mmg tak patut..

shaerin said...

depa memang banyak sgt cara halus yang dorg guna for us. sama ade kite peka or tidak sahaja .

nice info !

shatooman said...

shaerin : hati-hatilah dgn perancangan mereka....