Pages

Tuesday, May 24, 2011

conteng dinding

Bila pergi ke rumah orang yang ada anak kecil, aku perhatikan, kebanyakan rumah mereka pasti mempunyai dinding yang mempunyai contengan. Bermacam gambar yang dilukis di dinding termasuklah garisan-garisan yang ntah apa-apa dilakarkan pada dinding rumah. Teringat pulak masa kecik-kecik dulu… aku pon antara kanak-kanak yang suka menconteng dinding rumah. Bermacam jenis lukisan aku hasilkan sehingga menimbulkan kemarahan mak aku..ekekeke

Tak cukup ngan pensil, pen, crayon pon dibantai untuk menghasilkan lukisan aneh tu.. paling tak tahan, aku  pernah conteng dinding rumah dengan menggunakan abu dari ubat nyamuk yang melingkar tu.. pergh…artistik betul masa kecik-kecik dulu.. ada juga aku menggunakan arang.tapi tu dibahagian dinding luar rumah. Kalu dalam rumah guna arang, agak-agaknya almarhum dah aku kena tibai ngan bapak aku..

Walaupon dunia dah serba moden, tapi anak-anak kecil sekarang pon masih suka menconteng-conteng.. Jadi, kepada yang ada anak kecil tu, harap-harap dapat la sediakan kertas dan pensil yang secukupnya kepada anak-anak supaya mereka dapat menghasilkan karya mereka ditempat yang betul..ekekeke.. tak pon sediakan white board ngan marker pen. Penggunaan white board aku rasa lebih berkesan. Tapi kena la pantau selalu kegiatan anak-anak tu. Kalu tak nak sediakan benda-benda yang dapat digunakan oleh kanak-kanak untuk menconteng, aku sarankan supaya korang sediakan cat yang secukupnya untuk cat balik dinding tu.. Kalu jenama cat, aku hanya syorkan, gunalah Nippon Paint..eh, boleh lagi buat iklan~



gambar dari blog apa ku nak kata, hasil dari aku menggoogle~


4 Orang mengumpat:

tia @ Ini Kisah Tia said...

dinding rumah Tia ni dah berapa kali cat . teringin jugak nak suruh ibu beli cat yang kalis contengan tu . kalau kena conteng boleh kesat bagi hilang ;)

Liyana Zahim said...

dlu xckop ketas la..

ukhti syikin said...

wah... bab ini ayah saya sangat garang.. kena angkat span.. lap sampai ilang... selagi tak ilang taleh brenti :| ... sebab ayah dah beli white board cket punya besar.. hehe... biasa sebab gatai tangan.. :p...

zaman skrg ni lagi senang.. cat mahai tu spotless... boleh lap dah... lap ngan kain jer ilang :|

Anonymous said...

confirm the gear over for damage, and order when it works.
In addition, create a sense of beauty by adding themes to the frames either with the
help of a professional designer or personalized one. Most online
classes also real live instructors that you can contact to answer your questions
and clarify anything that you don.

Also visit my webpage - online camera courses